SVET

Kijev: Donbas neće dobiti ni poseban status, ni pravo veta

Donbas neće dobiti ni poseban status, ni pravo veta, poručio je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba.
Sputnik
Kuleba je u intervjuu za „Žeč pospolita“ odgovorio na pitanje da li je Kijev spreman da dodeli poseban status samoproglašenoj Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici čime bi one de fakto dobile pravo veta na strateške odluke ukrajinskih vlasti, ističući da o tome nema ni govora.

„Nijedan ukrajinski region neće dobiti pravo veta na neke odluke koje se odnose na celu zemlju. To je uklesano u kamenu! Dakle, neće biti nikakvog posebnog statusa, kako to zamišlja Rusija, neće biti prava veta“, naglasio je šef ukrajinske diplomatije.

Prema rečima ministra, Ukrajina sprovodi duboku reformu decentralizacije.
„Spremni smo da radimo na implementaciji Minskih sporazuma, ali ti sporazumi počinju od bezbednosnih pitanja. Politički deo je zabeležen tek na drugom mestu. Stoga svi najpre moraju da se usredsrede na bezbednosna pitanja“, dodao je.
Zakon o posebnom statusu Donbasa Vrhovna rada je usvojila 2014. godine, ali on i dalje nije stupio na snagu.
Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.
Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.
SVET
Demanti Kijeva: Vašington ne vrši pritisak za autonomiju Donbasa
Komentar