Pre svega, ne treba koristiti beli hleb za pripremu sendviča, savetuje lekarka.
„Trebalo bi da to bude tamni hleb. Ovo je neophodno. Bez rafinisanih ugljenih hidrata u vidu belog hleba. Možete napraviti sendvič sa bilo kojim hlebom od celih žitarica ili sa crnim hlebom“, rekla je nutricionista.
Poenta je u tome da običnom sendviču nedostaju vlakna. Dijanova je istakla da možete da birate proteine koje volite — kobasicu, sir, šunku — ali je važno da ne zaboravite da dodate povrće. Ovo povećava sadržaj vlakana u sendviču.
„Važno je dodati salatu od povrća ili samo par krastavaca ili paradajza“, naglašava nutricionista. Pored toga, važno je održavati određenu proporciju između sastojaka.
„Najvažnije što svako mora da razume jeste da da bi sendvič bio zaista zdrav, na svakih 100 grama sendviča mora da se doda oko 100 grama povrća ili voća, ili bolje 200 grama“, dodala je lekarka.
Užina treba da sadrži duplo više povrća od hleba sa mesom, kobasicom ili sirom i tada će biti korisna, zaključila je ona.