Danas imamo gotovo neograničen pristup višestruko obrađenoj hrani i gotovim jelima – zbog čega ih većina ljudi jede previše.
Još nezdravije od šećera:
Trans-masti
Trans-masti nastaju tokom industrijskog stvrdnjavanja izvorno zdravog biljnog ulja. Čak i ako se ulje zagreva jako dugo i na vrlo visokim temperaturama, nastaju trans-masti – na primer u fritezi.
Trans-masti se smatraju najopasnijim mastima za konzumiranje, s obzirom na to da mogu negativno da utiču na nivo holesterola i povećaju rizik od srčanih bolesti. Kada se konzumiraju, trans-masti mogu da povećaju nivo lošeg holesterola (LDL), a snize nivo dobrog holesterola (HDL), čineći ga negativnom masnom kiselinom koja nije dobra za celokupno zdravlje.
Da bismo redukovali unos trans-masti, treba izbegavati gotova jela i brzu hranu koliko god je to moguće.
Trans-masti se u velikim količinama nalaze u picama, hamburgerima i duboko prženoj hrani (poput pomfrita). Ali i grickalice poput čipsa ili peciva takođe su bogate nezdravim mastima.
Veštačke boje
Mnoge namirnice prirodno imaju manje intenzivnu boju nego što smo mi kao potrošači navikli. Slatkiši, kukuruzne pahuljice, ali i mnoga pića su stoga među namirnicama koje se često obogaćuju sintetičkim bojama, posebno takozvanim azo-bojama. Međutim, za njih se sumnja da lako uzrokuju netoleranciju na te stvari. Možete je prepoznati po simptomima kao što su koprivnjača, astma ili edem kože. Kod dece bi veštačke boje takođe mogle uzrokovati poremećaje pažnje i hiperaktivnost.
Prilikom kupovine treba paziti da u korpi za kupovinu završe samo namirnice s prirodnim bojama, prenosi portal Kliks.
Boje se označavaju E-brojevima na deklaracijama proizvoda, kao i ostali dodaci hrani. E-broj služi kao potvrda toksikološke evaluacije i klasifikacije pojedinog dodatka. Boje nose oznake od E-100 do E-180, od kojih su neke prirodnog porekla npr. hlorofil (E-141) i karoten (E-160), dok su druge sintetizovani hemijski spojevi tačno poznate strukture npr. Zeleno S (E-142) i Smeđe FK (E-154).
Nitritna so za meso
Većina proizvođača hrane koristi natrijum nitrit (NaNO2) ili nitritnu so za sušenje mesa kako bi duže očuvali jako obrađeno meso poput šunke, salame, slanine ili čak kobasice i kako bi pojačali aromu i boju. Suhomesnatim proizvodima daje prepoznatljivo crvenu boju. Natrijum nitrit se koristi da bi se meso brže usolilo i sprečio razvoj bakterija.
To je mešavina kuhinjske soli i kalijumovog ili natrijumovog nitrita (E-249 ili E-250). Kada se ovi proizvodi zagrevaju, stvaraju se štetni nitrozamini koji podstiču čak i razvoj karcinoma. Nitrit reaguje sa hranom bogatom belančevinama (dakle mesom, sojom) i sa začinima i takođe formira kancerogene nitrozamine.
Konzumacija ovih mesnih proizvoda podstiče i kardiovaskularne bolesti, i to do 40 posto. Zato je bolje koristiti neprerađeno organsko meso umesto kobasica i sličnih proizvoda.