RUSIJA

Mediji: SAD će odrediti oblasti u kojima Zapad može da odgovori na zabrinutost Rusije

SAD mogu, kao odgovor na bezbednosne garancije Rusije, označiti okvir u kojem Zapad smatra prikladnim da odgovori na zabrinutost Rusije, javlja Blumberg, pozivajući se na neimenovane evropske činovnike.
Sputnik
Prema izvoru agencije, SAD koordinišu sa EU i NATO oko davanja odgovora na ruske predloge o bezbednosnim garancijama.
„Malo je verovatno da će oko odgovora biti detaljne diskusije o zahtevima, ali će u njemu biti izložene oblasti u kojima zapadni saveznici veruju da mogu da odgovore na zabrinutosti Rusije, kao i ruske akcije koje izazivaju brigu u Evropi“, navodi se u saopštenju agencije.
Podsetimo, Moskva je uputila Vašingtonu nacrt sporazuma o bezbednosnim garancijama u decembru. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi.
Rusija je u više navrata odbacivala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nikoga ne namerava da napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se još više vojne tehnike NATO-a prebaci u blizini ruske granice.
RUSIJA
Umesto odgovora na bezbednosne garancije, Amerika servirala Rusiji lažne optužbe
Komentar