SRBIJA

Problemi u saobraćaju zbog snega, očišćeni svi putevi prvog reda /video, foto/

Nadležne službe grada Beograda spremno su dočekale snežne padavine i sve ulice prvog prioriteta su čiste, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.
Sputnik
Mehanizacija Beograd puta čisti sneg sa ulica prestonice
On je za TV Prva podsetio da je sneg počeo da pada oko osam časova ujutru i precizirao da je u centru grada padao do 14 sati, a u prigradskim delovima dva sata duže.
„Ukupno je, kako u kom delu grada, palo od 10 do 15 centimetara snega, u zavisnosti od dela grada. Temperatura je bila od plus šest do minus tri, što sada izaziva stvaranje poledice. Tokom dana posuli smo oko 400 tona industrijske soli i 200 tona mešavine. Na ulicama se nalazi 60 velikih i 15 malih kamiona, kao i 15 utovarivača. a dežura oko 300 ljudi“, rekao je Vesić.
Prema njegovim rečima, grad se dobro izborio sa snegom, budući da nije bilo većih zastoja.
„Imali smo tokom dana svega 30-ak poziva iz JKP „GSP Beograd“ i sve je rešavano u roku od sat vremena. U ovom trenutku sve linije koje održava GSP rade normalno. Postoji nekoliko minibus-linija, koje održavaju privatni prevoznici i koje su uvedene u uskim ulicama koje su u vreme snežnih padavina teško prohodne i te linije su trenutno skraćene, ali će i to veoma brzo biti rešeno“, kazao je Vesić.
Inače, javni prevoz u Beogradu obuhvata 524 linije, rekao je Vesić i dodao da grad potpuno normalno i dobro funkcioniše.
On je čestitao ljudima iz JKP „Beograd put“, jer su se, kako ističe, dobro organizovali i pokazali da znaju svoj posao.
Prema njegovim rečima, pomenutih 60 velikih i 15 malih kamiona su i dalje na ulicama i ostaće u ovom stepenu pripravnosti i tokom sutrašnjeg dana, dok će dalje će situacija biti menjana u zavisnosti od padavina.

Sneg napravio problem mnogim vozačima

Oko 11 sati kod Batajničke petlje došlo je do čak osam sudara. Prema prvim informacijama, ni u jednom od njih nema povređenih, kao ni obustave saobraćaja.
Jedan vozač je proklizao s puta i automobil mu je završio na bankini na auto-putu Novi Sad – Beograd.
Do nezgode na auto-putu došlo je i kod Batajnice gde se automobil zakucao u kamion.
Sudar se dogodio i na mostu Gazela.
Sneg koji neprestano pada čini vidljivost manjom.
Ništa bolje nije ni u drugim delovima glavnog grada, a ulice na Novom Beogradu su potpuno zavejane, dok sneg ne prestaje da pada.
Sneg je napravio probleme i vozačima GSP-a.
Tako se jedan autobus zaglavio u Žarkovu, nasred ulice, jer nije mogao dalje da nastavi svoj put.
Autobus na liniji 70, koji ide od Bežanije do RK Ikea, sleteo je sa puta, a kako prenose, putnici su dalje morali da nastave pešice.
Kolaps je nastao i u naselju Braće Jerković, ispod crvenog solitera. Nekoliko autobusa ostalo je zaglavljeno u rupi.
Takođe, objavljeno je i da je jedan autobus sleteo sa Mladenovačkog puta.
Dva autobusa koja prevoze putnike na liniji 18 proklizala su na uglu Darvinove i Bulevara Peke Dapčevića, dok su se trole zaglavile na uglu Svetogorske i Takovske.
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović apelovao je na sve građane da ne kreću na put bez preke potrebe.
„Angažovano je više od 1000 putara, više od 600 kamiona i oko 270 mašina za čišćenje snega kako bi obezbedili normalno odvijanje saobraćaja“, naveo je Momirović.
Svi državni putevi prvog i drugog reda su prohodni, kao i prilazi turističkim centrima i graničnim prelazima, a trenutno je JP "Putevi Srbije" u drugom stepenu pripravnosti, što znači da je na raščišćavanju snega angažovano oko 1.200 ljudi, izjavio je danas rukovodilac odeljenja za auto-puteve u JP „Putevi Srbije“ Dragan Pavković.
U izjavi za Tanjug, Pavković je rekao da je angažovano i oko 700 jedinica opreme za čišćenje snega u 196 putnih baza u Srbiji, kao i da ima dovoljno soli i ostalih materijala za posipanje kolovoza.
„Ukoliko bude potrebe, i u zavisnosti od vremenskih prilika, stepen pripravnosti biće povećan“, rekao je Pavković.
Ističe da trenutno probleme na terenu prave teretna vozila, jer, kako kaže, dosta njih koristi letnje gume, a ne zimsku opremu koja je obavezna da se koristi u ovakvim uslovima.
„Zbog toga smo danas u toku prepodneva imali dve situacije na prilazu ka Beogradu, jedna je bila preko Begaljičkog brda, a druga nadomak Novih Banovaca, vozila su se kretala bez zimske opreme i na tim mestima imali smo otežano odvijanje saobraćaja“, rekao je Pavković.
Pored toga, dodao je, takve okolnosti otežavaju i putarima da očiste sneg na kolovozima.
Pavković je najavio da će, s obzirom da su raščišćeni putevi prvog i drugog prioriteta, uskoro biti raščišćeni i putevi trećeg prioriteta.
Apelovao je na vozače da brzinu prilagode uslovima na terenu, a poseban apel uputio je vozačima teških teretnih vozila da obavezno koriste zimsku opremu, kao i da na deonicama auto-puteva izbegavaju preticanje.
„Jutros smo imali više saobraćajnih nezgoda zbog toga, a na jednoj lokaciji nadomak Novih Banovaca, teretno vozilo se kretalo preticajnom trakom, a zbog otežanih uslova vidljivosti, putničko vozilo ga je udarilo otpozadi“, rekao je Pavković.

Preporuke za vozače:

Ne krećite nikud automobilom ako nemate zimske gume
Dobro očistite automobil, i to ne samo stakla već i krov
U toku vožnje ne radite ništa išitreno, sve reakcije treba da budu lagane i planirane
Duplirajte rastojanje od vozila ispred, samo tako možete da se zaustavite na vreme
Koči se motorom u kombinaciji sa blagim pritiskanjem pedale nožne kočnice
Koči se postepeno da bi se izbegla blokada točkova, jer tada vozilo proklizava i gubite kontrolu
Da bi se sprečilo proklizavanje, krenite lagano i postepeno ubrzavajte. Ako točkovi proklizaju, krenite iz druge
Na uzbrdici koristite brzinu za jedan stepen višu od one kojom se vozi po suvom i izbegavajte da zaustavljate auto
Na nizbrdici ne treba juriti, kočiti lagano takozvanim seckanjem, laganim spuštanjem i podizanjem stopala s kočnice
Komentar