REGION

Bivši bugarski ministar: Premijer ponavlja jugoslovenski i sovjetski kliše o „fašističkom režimu“

Istorijska pismenost bugarskog premijera Kirila Petkova je ravna nuli, smatra bivši ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov komentarišući nedavne izjave bugarskog premijera na temu akcija Bugarske u Makedoniji tokom Drugog svetskog rata..
Sputnik
Vardarskom Makedonijom je upravljala Bugarska od aprila 1941. godine do septembra 1944. godine. U Bugarskoj se ovaj period naziva bugarska administracija, a u Severnoj Makedoniji – bugarska fašistička okupacija, s obzirom da je tih godina Bugarska bila član Trojnog pakta i njena teritorija je služila za raspoređivanje nemačke vojske koja se spremala za operacije u Jugoslaviji i Grčkoj.
Kako pišu bugarski izvori, u Makedoniji su na bugarsku vojsku gledali kao na oslobodioce.
Bugarski premijer je 18. januara bio u poseti Severnoj Makedoniji kada je izjavio da ne treba ignorisati neke istorijske činjenice, kao što je bugarsko upravljanje u Makedoniji, već je potrebno govoriti o „fašističkom režimu ako je postojao, a ne o bugarskim fašistima“. On je naveo da je fašistički režim bio aktuelan širom Evrope i specijalna radna grupa bugarskih i makedonskih eksperata bi trebalo da razjasni kako je to uticalo na Severnu Makedoniju.
Ova izjava premijera je izazvala negodovanje na društvenim mrežama i među nekim političarima i novinarima. Prema rečima bivšeg ministra odbrane Bugarske, Petkovu bi trebalo odgovoriti da u Bugarskoj nikada nije bio fašistički režim, što je i naučno dokazano, i da je vreme da prestane da koristi jugoslovenski i sovjetski kliše.
SVET
Bugarski političar o mogućim sankcijama zbog Severne Makedonije: Amerika da objasni
Komentar