NAUKA I TEHNOLOGIJA

Astronomi otkrili mogući razlog zašto Zemlja nije duplo veća

Pre nastanka Zemlje i drugih planeta u našem Sunčevom sistemu, moguće je da su oko Sunca bili džinovski prstenovi prašine, slični onima oko Saturna, pokazala je nova studija astronoma sa Rajs univerziteta u Hjustonu.
Sputnik
Pretpostavlja se da su upravo ti prstenovi sprečili Zemlju da izraste u „super Zemlju“, odnosno tip planete koja je, prema navodima NASA, duplo veća od Zemlje sa 10 puta većom masom.
„Nešto se dogodilo u Sunčevom sistemu što je sprečilo Zemlju da postane mnogo veća planeta“, rekao je jedan od autora studije, Andre Izidoro.
Postojanje „super Zemlje“ u drugim solarnim sistemima, međutim, otvorilo je neka pitanja na koja astronomi još uvek nemaju odgovor, a jedno od njih je i zašto takva vrsta planete ne postoji u našem Sunčevom sistemu, ako je njihova pojava tako česta, kazao je Izidoro.
U pokušaju da odgovore na to pitanje, Izidoro i njegove kolege su kreirali kompjutersku simulaciju modela formiranja Sunčevog sistema.
Te simulacije su pokazale da oko mladog Sunca postojala područja visokog pritiska gasa i prašine i da su najverovatnije nastala kada su se čestice, koje su se kretale prema Suncu zbog njegove snažne gravitacije, zagrevale i oslobađale velike količine gasa, preneo je „Lajv sajens“.
Naučnici veruju da su potom čvrste čestice, poput prašine, počele da se gomilaju u tim područjima, pa su tako stvoreni prstenovi.
Prema simulacijama, najbliži prsten Suncu formirao je planete unutrašnjeg Sunčevog sistema — Merkur, Veneru, Zemlju i Mars. U srednjem prstenu formirale su se planete spoljašnjeg Sunčevog sistema, dok je najudaljeniji prsten formirao komete, asteroide i druga mala tela u Kojperovom pojasu, odnosno području van orbite Neptuna.
Astronomi su ustanovili da bi došlo do stvaranja „super Zemlje“ ako bi unutar simulacije odložili formiranje srednjeg prstena.
SVET
Kineski rover otkrio šta se nalazi na tamnoj strani Meseca /foto/
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Crvena planeta iz potpuno nove perspektive: Objavljeni detaljni snimci sa Marsa /video/
NAUKA I TEHNOLOGIJA
"Oni će pojesti jedni druge": Naučnici otkrivaju užase koji mogu zadesiti planetarne kolonije
Komentar