EKONOMIJA

U Srbiji se rekonstruiše oko 300 kilometara pruga, u toku priprema dokumentacije za još 720

Infrastruktura železnice Srbije saopštila je da je 2022. godinu započela radovima na rekonstrukciji i modernizaciji oko 300 kilometara pruga.
Sputnik
Kako se navodi u saopštenju, u završnoj fazi je izgradnja pruge za velike brzine Beograd - Novi Sad (75 km), nedavno su počeli i radovi na izgradnji deonice od Novog Sada do Subotice (108 km), a privode se kraju i radovi na deonici međunarodnog železničkog Koridora 10 između Jajinaca i Male Krsne (68,8 km).
Pored toga, kako se navodi, u septembru prošle godine počeli su radovi na pruzi Niš - Brestovac (22,8 km) kao delu međunarodnog železničkog Koridora 10 između Niša i Preševa, a u oktobru i na izgradnji pruga od velikog međunarodnog značaja Subotica - Horgoš (26,6 km).
Kada se na to dodaju i regionalne pruge ukupne dužine oko 150 kilometara, čija je rekonstrukcija završena u 2021. godinu, to znači da se u godini za nama radilo ukupno na oko 450 kilometara pruga u Srbiji.
Reč je o regionalnim prugama Niš - Zaječar (108 km), Kumane - Banatsko Miloševo (28,5 km) i Novi Sad - Bogojevo (9,5 km staničnih koloseka).
Svi radovi na izgradnji pruge za velike brzine do 200 kilometara na sat između Beograda i Novog Sada u završnoj su fazi.
U toku su statički testovi na geometriji koloseka i kontaktnoj mreži, kao i statička testiranja signalno-sigurnosnih i telekomunikacionih sistema.
Nakon toga, specijalizovana kompanija DBST, obaviće tokom januara i februara dinamičko testiranje pruge za velike brzine, na deonici Beograd Centar - Stara Pazova.
To znači da će komercijalna eksploatacija brze pruge od Beograda do Novog Sada biti tehnički omogućena u martu 2022. godine, odnosno nešto duže od četiri i po godine od kako je početkom radova na tunelu "Čortanovci" počela izgradnja pruge za velike brzine.
U okviru deonice brze pruge do 200 km/sat Novi Sad - Subotica - Kelebija u toku je izgradnja novog podvožnjaka u Kisačkoj ulici u Novom Sadu, kao i rekonstrukcija železničke stanice Novi Sad, a završetak ta dva projekta usklađen je sa završetkom izgradnje brze pruge Beograd - Novi Sad.
Planirani završetak radova na deonici Novi Sad - Kelebija je novembar 2024. godine.
Radovi na modernizaciji pruge Jajinci - Mala Krsna, na međunarodnom železničkom Koridoru 10 kroz Srbiju u završnoj su fazi.
U okviru izgradnje pruge Subotica - Horgoš, u prethodna tri meseca izgrađeno je 3,6 km donjeg stroja pruge od Horgoša prema Bačkim Vinogradima, a u toku su pripremne aktivnosti za polaganje 4,5 km gornjeg stroja od Subotice u pravcu Horgoša.
Iako je rok za završetak radova novembar 2022. godine, izvođači najavljuju izgradnju ove pruge pre ugovorenog roka, prenela je Ekapija.
EKONOMIJA
Rehabilitovano više od 1.200 kilometara srpskih puteva
Komentar