RUSIJA

Putin čestitao Šolcu, zahvalio Merkelovoj na saradnji

Predsednik Rusije Vladimir Putin uputio je telegram čestitke Olafu Šolcu povodom njegove inauguracije na mesto nemačkog kancelara, prenosi pres služba Kremlja.
Sputnik
„Odnosi Rusije i Nemačke su tradicionalno od velikog značaja ne samo za narode naših zemalja, već i za celu Evropu. Nadam se uspostavljanju konstruktivnog dijaloga sa Vama i zajedničkom radu na aktuelnim bilateralnim i međunarodnim pitanjima. To bi nesumnjivo odgovaralo fundamentalnim interesima Rusa i Nemaca i doprinelo konsolidaciji stabilnosti i bezbednosti na regionalnom i globalnom nivou“, navodi se u čestitki.

Poruka Merkelovoj

Putin je takođe uputio telegram i bivšoj nemačkoj kancelarki Angeli Merkel. Kako navodi pres-služba Krema, Putin se Merkelovoj u svom telegramu obratio na „ti” i uverio je u nastavak prijateljske komunikacije.
U poruci Merkelovoj ruski lider je izrazio „iskrenu zahvalnost za plodnu saradnju i spremnost na dijalog uz uzajamno poštovanje“.
„Stalno smo bili u kontaktu i pokušavali da nađemo izlaze i iz najtežih situacija. Tokom godina na čelu nemačke vlade, s pravom si stekla visok autoritet u Evropi i širom sveta. Siguran sam da će tvoje bogato iskustvo kao državnika i političara biti uvek traženo. I, naravno, nastavićemo našu prijateljsku komunikaciju“, naglasio je ruski predsednik.
Šolca je na mesto novog nemačkog kancelara imenovao predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer, a prethodno je novi šef vlade izabran na sednici nemačkog Bundestaga, gde je dobio apsolutnu većinu glasova.
Komentar