NAUKA I TEHNOLOGIJA

Istraživači razvili kameru veličine zrna soli /foto/

Istraživači sa Univerziteta Prinston i Univerziteta u Vašingtonu razvili su sistem za snimanje koji je veličine zrna soli. Izgrađen je na takozvanoj metapovršini sa 1,6 miliona cilindričnih stubova i može da radi baš kao senzor kamere.
Sputnik
Svaki stub deluje kao optička antena, prima svetlost da oblikuje optički talasni front, a zatim zahvaljujući algoritmima veštačke inteligencije, visokokvalitetna slika se razvija u punim bojama.
Tradicionalne kamere koriste složena plastična i staklena sočiva koja savijaju svetlost na senzor koji šalje signale elektronski. Novo rešenje se oslanja na metapovršinu, koja je, ukratko, tanak film sa pojedinačnim minijaturnim elementima razvijenim da prelama svetlost u bilo kom željenom pravcu, navodi se u istraživanju.
Vraćajući se na kameru, ovu metapovršinu i njene cilindrične stubove, inovacija je dobijanje odgovarajućeg dizajna cevi i razvoj odgovarajućeg algoritma za obradu signala koji može da proizvede stvarnu sliku. Ovo je omogućilo kameri da snimi fotografiju u punoj boji umesto da se ponaša kao laser koji proizvodi nejasne, izobličene slike sa ograničenim vidnim poljem.
Istraživači su uporedili slike snimljene metapovršinom sa onima sa drugih kamera
Glavna primena za ovu novu vrstu kamere je prvenstveno medicinska – roboti će moći da rade minimalno invazivnu endoskopiju za dijagnostiku i lečenje bolesti.
Izrada metapovršine je zasnovana na silicijum-nitridu, što znači da se brzo mogu proizvesti u masovnoj skali po nižoj ceni od sočiva za konvencionalne kamere. Ovo je prvi put da su istraživači koristili dizajn gde je optička tehnologija u prednjem kraju, a neuronska obrada radi na zadnjem kraju. Stručnjaci smatraju da će ovaj proboj otvoriti vrata za „potpuno različite načine izgradnje uređaja u budućnosti“.
Napravljen najmanji čip na svetu, veličine grinje
Komentar