RUSIJA

Moskva: Odgovorićemo na novo proterivanje ruskih diplomata iz SAD

Moskva će definitivno odgovoriti na predstojeće novo proterivanje ruskih diplomata, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.
Sputnik

„Definitivno ćemo odgovoriti i upozorili smo Amerikance da, kako bi se izbeglo dalje smanjenje njihovog osoblja ovde, mi to ne želimo, ali ne možemo a da ne odgovorimo u istom maniru“, rekao je Rjabkov novinarima.

„Upozorili smo ih da moraju da prestanu kako bi se izbeglo dalje smanjenje osoblja“, precizirao je zamenik ministra.
Ranije je ruski ambasador u SAD izjavio da Vašington oduzima akreditacije suprugama i odbija da izdaje vize deci zaposlenih u ambasadi. Prema njegovim rečima, zbog ovoga će 27 diplomata biti prinuđeno da napusti zemlju 30. januara.
Sredinom aprila Vašington je još jednom proširio antiruske sankcije i proterao deset diplomata. Kao odgovor, Rusija je stavila Sjedinjene Američke Države na spisak neprijateljskih zemalja kojima je, između ostalog, zabranjeno da angažuju državljane Rusije i građane trećih zemalja da rade u ambasadama. Američko diplomatsko predstavništvo saopštilo je da će morati značajno da smanji osoblje, pa neće moći da pruža konzularne usluge u potpunosti. Od sredine maja prekinuto je izdavanje neimigrantskih viza za Ruse.
U junu, posle samita predsednika Vladimira Putina i Džozefa Bajdena u Ženevi, Moskva i Vašington započeli su kontakte po pitanju normalizacije rada ambasada, ali, prema rečima ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, ovaj proces „tapka u mestu“ zbog pokušaja Sjedinjenih Američkih Država da izvrše pritisak na Rusiju.
Komentar