SVET

Od sutra u Beču nova runda nuklearnih pregovora s Iranom

Svetske sile i Iran vraćaju se sutra u Beč u pokušaju da se spase nuklearni sporazum iz 2015. godine, ali malo njih očekuje napredak, jer se atomske aktivnosti Teherana nastavljaju u očiglednom pokušaju da se stekne povoljnija pregovaračka pozicija, navodi Rojters.
Sputnik
Diplomate upozoravaju da ističe vreme za oživljavanje nuklearnog sporazuma od kojeg je bivši predsednik SAD Donald Tramp odustao 2018. godine i tom odlukom naljutio Iran i neprijatno iznenadio ostale države koje učestvuju u pregovorima - Veliku Britaniju, Kinu, Francusku, Nemačku i Rusiju.
Od aprila do juna održano je šest rundi indirektnih pregovora, a novi krug počinje nakon pauze izazvane izborom novog iranskog predsednika Ebrahima Raisija, konzervativnog muslimanskog verskog lidera.
Novi pregovarački tim Teherana izneo je zahteve koje američke i evropske diplomate smatraju nerealnim, jer se insistira na tome da se odbace sve sankcije SAD i EU uvedene od 2017. godine, uključujući i one koje nisu povezane sa nuklearnim programom, preneo je Tanjug.
Komentar