RUSIJA

Moldavski parlament odobrio izdvajanje sredstava za vraćanje duga „Gaspromu“

Moldavski parlament odobrio je transfer od 74 miliona dolara „Gaspromu“ za otplatu duga za potrošnju gasa u oktobru i novembru, izjavio je predsednik parlamenta Igor Grosu.
Sputnik
Odluka je doneta na sednici po hitnom postupku zbog upozorenja „Gasroma“ da će obustaviti isporuke gasa ukoliko Kišinjev ne izmiri svoja dugovanja.
„Nacrt odluke o izmenama zakona o državnom budžetu za 2021. godinu usvojen je sa 60 glasova od 101“, saopštio je Grosu.
S tim u vezi, precizirao je da „nacrt predviđa izdvajanje sredstava za otplatu duga 'Gaspromu'“.
Podsetimo, u sredu je „Gasprom“ saopštio da Moldavija još uvek nije platila dug za isporuke gasa ruskoj kompaniji, iako je upozorena da će dovod gasa biti prekinut u roku od dva dana ukoliko ne izmiri svoja dugovanja.
Nakon toga, moldavska premijerka Natalija Gavrilica uputila je parlamentu molbu da po hitnom postupku razmotri izmene zakona o državnom budžetu za ovu godinu kako bi se izdvojila sredstva za otplatu duga ruskoj kompaniji za gas isporučen u oktobru i novembru, u iznosu od 74 miliona dolara.
S obzirom da se vlada Moldavije obavezala da će u petak isplatiti dug za gas (isplata je trebalo da bude još u ponedeljak), „Gasprom“ je, prema rečima predstavnika koncerna Sergeja Kuprijanova, napravio izuzetak i pristao na ovaj zahtev.
RUSIJA
Rok ističe danas, a Kišinjev nije izmirio dugovanja: Da li će „Gasprom“ zavrnuti gas Moldaviji
Komentar