RUSIJA

Biser Pravoslavlja na Azurnoj obali vraćen ruskoj crkvi

Sud u Grasu, na jugu Francuske, vratio je hram Svetog Arhangela Mihaila u Kanu Ruskoj pravoslavnoj crkvi, navodi se u saopštenju ambasade Rusije u Parizu.
Sputnik
Hram, kako su naveli u Ambasadi, treba da bude „dostupan mnogobrojnim vernicima i svima onima koji se interesuju ruskom pravoslavnom tradicijom, istorijom i kulturom“.
Sudski spor po ovom predmetu je trajao sedam godina, tokom kojih je kultno udruženje ACCOR, koje je upravljalo hramom, pokušavalo da ospori pravo RPC na ovaj pravoslavni hram.
Ruski hram svetog Arhangela Mihaila u Kanu
Hram svetog Arhangela Mihaila u Kanu jedan je od najstarijih pravoslavnih crkava u Francuskoj. On je izgrađen 1896. godine na bulevaru Aleksandra III po projektu francuskog arhitekte Luja Nuva. Novac za njegovu izgradnju je dala carska porodica Romanov.
U kripti hrama je 1929. godine sahranjen prvi vrhovni komandant ruske vojske u Prvom svetskom ratu veliki knez Nikolaj Nikolajevič. Na zahtev porodice, njegovi posmrtni ostaci su 2015. godine bili preneseni u Rusiju.
„To što je pravoslavni hram u Kanu postao u potpunosti ruski je velika radost za sve patriote Rusije koji žive u Francuskoj. Danas je za mene veliki praznik“, rekao je u intervjuu „Rosijskoj gazeti“ predsednik „Franko-ruske asocijacije“ knez Aleksandar Trubecki.
Komentar