VOJSKA I NAORUŽANJE

NATO može rasporediti nuklearno oružje istočnije od Nemačke

Ako Nemačka odustane od raspoređivanja američkog nuklearnog oružja, ono bi moglo da završi u Istočnoj Evropi, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.
Sputnik
Kako je rekao, očekuje da će Nemačka ostati deo sistema zajedničke upotrebe nuklearnog oružja, jer je to veoma važno za celu Evropu.
„Alternativa zajedničkom korišćenju nuklearnog oružja NATO-a su bilateralni sporazumi. Naravno, Nemačka treba da odluči da li će strano nuklearno oružje biti raspoređeno u toj zemlji, ali alternativa tome je da se nuklearno oružje može naći u drugim evropskim zemljama, između ostalog i istočno od Nemačke“, rekao je Stoltenberg.
Pritom je dodao da se NATO „zalaže za svet bez nuklearnog oružja, ali ne može da dozvoli da zemlje NATO-a nemaju to oružje, a da ga druge zemlje imaju“.
Stoltenberg je pozdravio pregovore Rusije i SAD o strateškoj stabilnosti.
Sistem za zajedničko korišćenje nuklearnog oružja NATO-a stvara pravni osnov za razmeštanje američkog nuklearnog oružja u nenuklarnim državama u Evropi – članicama Alijanse u okviru opšteg koncepta nuklearnog obuzdavanja NATO-a.
Podsetimo, na teritoriji Nemačke nalazi se nuklearno oružje SAD u okviru strateške koncepcije NATO-a za zastrašivanje potencijalnih protivnika. Prema nepotvrđenim podacima, do 20 američkih taktičkih nuklearnih avionskih bombi B-61 nalazi se u vazduhoplovnoj bazi u blizini Bihela.
RUSIJA
Amerikanci aktiviraju artiljerijsku komandu u Nemačkoj zbog „ruske opasnosti“
Komentar