SVET

Borelj: Nova odbrambena strategija treba da pripremi EU za krize na granici

Nova odbrambena strategija „Strateški kompas“ treba da pripremi Evropsku uniju za reagovanja na situacije kao što je trenutna migrantska kriza na granici EU i Belorusije, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.
Sputnik
„Ono što se danas dešava na poljsko-beloruskoj granici je novi način upravljanja sukobima. Vidimo da se sve može pretvoriti u oružje, čak i ljudi koji su dovedeni hiljade kilometara daleko da bi bili pretvoreni u sredstvo destabilizacije. Nova odbrambena strategija treba da pripremi EU za odgovor na takve situacije“, rekao je Borelj posle sastanka Saveta ministara odbrane EU.

Vojna obuka u Ukrajini

Borelj je dodao i da Evropska unija nastavlja da razmatra stvaranje misije za vojnu obuku u Ukrajini.
„Pošto EU nema svoje vojne kapacitete, zavisimo od toga šta nam pružaju zemlje-članice. Ponekad nemamo resurse koji su nam potrebni. Na primer, sada razgovaramo o pokretanju misije za obuku u Ukrajini i to oduzima prilično mnogo vremena – imamo veoma duge procedure, mnogo razgovaramo o tome“, naveo je on.
Ranije je ukrajinski ministar odbrane Andrej Taran izjavio da očekuje raspoređivanje vojne misije EU za obuku u zemlji do kraja ove godine. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je, govoreći o planovima za stvaranje vojne misije ranije rekao da je reč o obuci za razmenu iskustava i da Kijev podržava ovu inicijativu. Realizacija ovog projekta će omogućiti da se privuče pomoć u procesu reforme vojnog obrazovnog sistema Oružanih snaga Ukrajine. Planirano je da u obuci učestvuje 30 stalnih savetnika iz Evropske unije.
Istovremeno, Moskva je pozvala Ukrajinu i EU da odustanu od nepromišljenih planova za raspoređivanje misije za vojnu obuku u Ukrajini, jer će to doprineti eskalaciji tenzija u Donbasu.
Komentar