Slika slici - najveći evropski umetnici u Galeriji SANU i Kući legata

Izložba „Slika slici – evropsko figurativno slikarstvo šezdesetih i sedamdesetih”, čiji su autori kustoski tim Daniel i Gunar Kvaran i kustoskinja Kuće legata Dina Pavić, biće otvorena 16. novembra u Galeriji SANU.
Sputnik
Izložba će objediniti dva galerijska prostora – Galeriju Kuće legata i Galeriju SANU i predstaviti publici dela najznačajnijih lokalnih i evropskih slikara, predstavnika evropske figuracije šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, među kojima su: Ričard Hamilton, Žak Monori, Ero, Mimo Rotela, Dušan Otašević, Edvardo Arojo, Alan Žake, Gerhard Rihter, Miodrag Mića Popović, Aleksandra Cvetković, Valerio Adami, Vladimir Veličković i drugi.
Ričard Hamilton, Enterijer 1964 / 1965, Muzej savremene umetnosti Beograd
Izložba pruža posetiocima mogućnost da vide dela umetnika koji su u svom stvaralaštvu koristili i fotografiju kako bi beležili društvene, političke i kulturne osobenosti sredina u kojima su stvarali.
Za neke od njih fotografija je bila „forma citata iz masovne kulture“. Umetničke prakse poput pop-arta i figuracije zasnivale su se na korišćenju već postojećih fotografija (iz različitih oblika periodike), ikona popularne muzike, filma, politike, odnosno potrošačkog društva…
Dušan Otašević, Na komunizmu lenjinovskim kursem, 1967, Kolekcija Aleksandra Milojevića
Refotografisanjem, kopiranjem, tehnikom montaže, kropovanjem, uvećavanjem, rasporedom figura i kompozicijom, umetnici su problematizovali širok spektar pitanja, počevši od pitanja realnosti, preko originalnosti, do sistema reprezentacije u istoriji umetnosti.
Komentar