SRBIJA

Ministarstvo prosvete za Sputnjik: Rešavaćemo probleme sa veronaukom na koje je ukazao patrijarh

Ministarstvo prosvete će nastojati da pronađe rešenje za probleme sa časovima veronauke na koje je prošle nedelje ukazao patrijarh Porfirije, potvrđeno je Sputnjiku u Vladi Srbije.
Sputnik
Patrijarh je, naime, zatražio da se obezbedi stalni radni odnos za sve veroučitelje i da veronauka, umesto nastavnog programa, dobije status školskog predmeta.
U Ministarstvu prosvete su povodom toga saopštili za Sputnjik da će i u buduće nastojati da pronađu rešenja za svaki vid problema vezan za veronauku u školama, a da bude u skladu sa zakonskim mogućnostima.
Iz Ministarstva podsećaju da se status verske nastave, prateći propise u poslednjih 20 godina menjao od fakultativnog, izbornog, obaveznog izbornog predmeta i na kraju obaveznog izbornog programa koji trenutno izvodi 2100 nastavnika iz sedam tradicionalnih Crkava i verskih zajednica i pohađa blizu pola miliona učenika.
„Bez obzira na mnoga iskušenja koja su pratila ostvarivanje verske nastave na samom početku, ona je u očima onih kojih se svojom voljom za nju opredeljuju ( roditelji i učenici) i dalje prepoznata kao lekovito sredstvo u pronalaženju i razumevanju smisla života, usvajanju moralnih i duhovnih vrednosti, razvoju tolerancije i vaspitanja za život u multietničkom, multikonfesionalnom i multikulturalnom društvu uvažavajući bogatstvo tradicija kojom odiše Republika Srbija.
Upravo zato, Ministarstvo prosvete je u proteklom periodu nastojalo, a to će činiti i ubuduće, da pronađe rešenja za svaki vid problema koji se navodi, a da je u skladu sa zakonskim mogućnostima“, stoji u odgovoru na pitanje Sputnjika da li se u nadležnom ministarstvu razmišlja o zahtevima Srpske pravoslavne crkve.
Patrijarh Porfirije ove zahteve je izneo prošle nedelje na Međunarodnom ekspertskom panelu posvećenom jubileju 20 godina verske nastave u Srbiji, kojem je prisustvovao i ministar prosvete Branko Ružić.
"Od toga kakvo ćemo rešenje naći za ova nerešena pitanja, zavisi ne samo ocena koju ćemo sami sebi dati prilikom nekog sledećeg susreta ili jubileja, nego u znatnoj meri i duhovni profil naroda koji živi i koji će ovde živeti u budućnosti", rekao je patrijarh.
O konkretnim problemima i diskriminaciji sa kojom se susreće više od dve hiljade nastavnika veronauke u Srbiji za Sputnjik je govorio đakon Stevan Jovanović, iz Odbora za versku nastavu Arhiepiskopije beogradsko – karlovačke, koji je i veroučitelj sa dugogodišnjim stažom.
SRBIJA
Veronauka u Srbiji na tankom ledu, a veroučitelji prokaženi – patrijarh povukao iznuđen potez
Komentar