Preduzeće koje hlebom snabdeva 60 odsto tržišta u Zrenjaninu, a proizvodi i brašno, povećalo je cene za 15 odsto.
"Osnovni razlozi za poskupljenje hleba su zato što je došlo do promena na tržištu pšenice, samim tim je brašno poskupelo kao naša osnovna sirovina i u skladu sa tim mi smo povećali cene", kaže Srđan Brcanski, direktor marketinga i razvoja u kompaniji "Don don" u Zrenjaninu.
U nekim većim mlinovima kilogram brašna prodaju za 20 i više dinara, a u vekni belog hleba od 500 grama, ima, kako tvrde pekari, 400 grama brašna, 150 grama vode, a ostalo su kvasac, so i aditivi.
"Hleb je poskupeo za pet dinara zato što je poskupelo brašno, takođe i pecivo. Pecivo je poskupelo za deset dinara, zbog poskupljenja brašna i ostalih materijala, sirovina", kaže Marko Stojković, šef proizvodnje u pekari u Vranju i dodaje da će se cene zaustaviti na tom nivou, piše javni servis.
U proseku petnaest do dvadeset odsto poskupeli su proizvodi od brašna. Veknu hleba umesto 40, Vranjanci i Bujanovčani plaćaju 45 do 60 dinara.
U Uniji pekara u Nišu smatraju da je ovo poskupljenje opravdano.
"Ovo je borba za opstanak industrijskih pekara koje proizvode najjeftiniji hleb. Mi se trudimo i učinićemo sve da oni opstanu, jer nećemo imati jeftiniji hleb. U slučaju da struja poskupi, kao što je najavljeno, plašim se da cena hleba može biti čak i do sedamdeset dinara", kaže Bratislav Vukadinović iz Unije pekara u Nišu.
Linearno za pet do dvadeset dinara poskupela su i peciva. Burek sada košta 140 dinara, 20 više nego pre nekoliko dana.