Prema rečima dijetologa, to povrće je izuzetno kosisno za organizam zahvaljujući velikom sadržaju antioksidanasa.
„Paradajz sadrži likopen, snažan i važan antioksidans za čoveka. On štiti organizam od delovanja slobodnih radikala koje mogu da izazovu obolevanje kardiovaskularnog sistema, kao i onkološke bolesti. Zahvaljujući likopenu aktiviraju se zaštitne ćelije imunog sistema“, objasnila je ona za radio Sputnjik.
Kako kaže, jedinstveni sastav paradajza, sadržaj vitamina C, dijetetnih vlakana i beta karotena čini to povrće izuzetno korisnim za oči, kožu, kosu i nokte.
Sok od paradajza
© Pixabay
Međutim, svojstva paradajza u velikoj meri zavise od načina na koji se pripremaju. Na primer, vitamin C se razgrađuje prilikom zagrevanja, za razliku od likopena. Tog antioksidansa ima još više u paradajz pasti nego u svežem povrću, dodala je.
Kruglova je takođe napomenula da je, uprkos svim koristima, to povrće kontraindikovano za osobe sa upalama gastrointestinalnog trakta ili individualnom netolerancijom na ovaj proizvod.