„Paprika babura je izvor vitamina i minerala kao što su A, E, B2, B5, B9, PP, cink, gvožđe i kalijum. I, naravno, odličan je izvor vitamina C. Potrebno je imati u vidu da je za očuvanje vitamina C potrebno jesti voće i povrće. Najbolje je ako se ono servira sveže neposredno pre konzumiranja i seče keramičkim nožem“, saopštila je Markova.
Ona je dodala da paprika babura takođe obogaćuje organizam vlaknima. Vlakna najviše ima u crvenoj paprici i to 2,1 gram na 100 grama paprike.
„Najbolji efekat korišćenja paprike babure u ishrani daje kod ljudi sa predispozicijom za kardiovaskularne bolesti. Zahvaljujući vitaminu P i vitaminu C zidovi krvnih sudova će biti elastičniji“, navela je Markova.
Doktorka je podvukla da je paprika alergen i potrebno je prilikom korišćenja u ishrani propratiti reakciju organizma. Moguća je pojava netolerancije na ovo povrće. Pored toga, papriku baburu ne bi trebalo da koriste ljudi sa autoimunim bolestima.
„U slučaju da posle konzumiranja paprike osetite nadutost ili poremećaje u stolici onda nemojte jesti papriku svežu već je termički obradite. Oni kojima paprika prija mogu je jesti svežu, posebno tokom leta“, zaključila je doktorka.