SVET

Fejsbuk ukida opciju za prepoznavanje lica

Kompanija „Fejsbuk“ objavila je danas da gasi svoj sistem za prepoznavanje lica, koji automatski identifikuje korisnike na fotografijama i video-snimcima i da će izbrisati snimke lica više od milijardu ljudi.
Sputnik
Džerom Pesenti, potpredsednik za veštačku inteligenciju nove matične kompanije „Fejsbuka“ – „Mete“, rekao je da kompanija pokušava da odmeri pozitivne slučajeve upotrebe tehnologije prepoznavanja lica nasuprot rastućim društvenim zabrinutostima, posebno s obzirom da regulatori tek treba da daju jasna pravila u ovoj oblasti, prenosi AP.
Kompanija je 2019. prekinula praksu korišćenja softvera za prepoznavanje lica za identifikaciju prijatelja korisnika na otpremljenim fotografijama i automatske predloge za „tagovanje“, a zbog te funkcije, kompanija je tužena u američkoj državi Ilionois, prenosi Tanjug.
Neki gradovi u SAD su zabranili policiji i drugim lokalnim vlastima upotrebu softvera za prepoznavanje lica, a San Francisko je 2019. postao prvi američki grad koji je zabranio ovu tehnologiju, a posle višegodišnjih kritika zagovornika privatnosti i građanskih sloboda.
DRUŠTVO
Šta Srbiji donosi novi zakon o policiji — velike promene već podelile javnost
Komentar