SVET

Američki mediji: Nemačka se okreće od NATO-a zbog saveza s Rusijom

Nemačka se pretvara u nominalnog člana NATO dajući prednost savezu sa Rusijom, a jedan od ključnih dokaza za to je i činjenica da troškovi za odbranu, uprkos obećanju Berlina, nisu dostigli dva odsto BDP koliko je propisano za zemlje-članice Alijanse, piše američki „Vašington Igzaminer“.
Sputnik
Pored toga, Nemačka je jedna od pet članica NATO koje troše manje od 20 odsto svog odbrambenog budžeta na kupovinu novog naoružanja, što nije u skladu sa glavnim ciljevima organizacije, navodi se u tekstu.
Kada je reč o Rusiji, autor članka podseća na Donbas gde, prema njegovom mišljenju, Moskva navodno deluje uz odobrenje Berlina.
Tu je i projekat „Severni tok 2“ zahvaljujući kojem je Nemačka obezbedila sebi snabdevanje gasom bez problema.
„Nemačka smiruje Rusiju, gurajući Ukrajinu u ledeni zimski pakao“, piše autor članka koji je uveren da će Olaf Šolc, najverovatnije novi kancelar, krenuti stopama Angele Merkel kada je reč o kursu zbližavanja sa Rusijom.
Rusija je, podsetimo, nebrojeno puta istakla da nije učesnik unutarukrajinskog sukoba, ali da neće skrštenih ruku gledati ako situacija u Donbasu počne dramatično da se pogoršava.
RUSIJA
Nemačka potvrdila korist od „Severnog toka 2“
Komentar