REGION

Dodik: Očekujemo „beli dim“ iz Sarajeva

Republika Srpska poštuje teritorijalni integritet BiH i to nije upitno, izjavio je danas predsednik SNSD-a Milorad Dodik u Sarajevu i dodao da su o tome informisali predstavnika Ministarstva spoljnih poslova SAD zaduženog za izbornu reformu u BiH Metju Palmera i direktora pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelinu Ajhorst.
Sputnik
Dodik je novinarima nakon sastanka sa Palmerom i Ajhorst rekao da nijedan plan ne sadrži nešto slično tome što bi moglo da ugrozi teritorijalni integritet BiH.
„Poštujemo i međunarodni suverenitet, ali jednako tražimo da se poštuje suverenitet Republike Srpske“, naveo je Dodik, koji je i srpski član Predsedništva BiH, prenela je RTRS.
Dodik je kazao da je bilo važno da Palmeru i Ajhorstovoj predoče neka svoja viđenja, što su i učinili.
„Očekujemo da `beli dim` dođe iz Sarajeva. Što Federacija BiH dogovori, mi ćemo podržati“, kazao je, i ponovio da Srpska ne uzima ništa od nadležnosti koje BiH pripadaju po Ustavu, ali da ima pravo i da će vratiti nadležnosti koje su joj uzete i prenesene na BiH.
Potvrdio je da stranke vladajuće koalicije u Srpskoj ostaju pri stavu da člana Predsedništva iz Republike Srpske treba birati direktno, pri čemu treba da postoji i odredba da se bira srpski predstavnik u Predsedništvu BiH, kao što u Federaciji BiH treba da se bira bošnjački i hrvatski predstavnik.
On je ponovio da bivši visoki predstavnik Valentin Incko nije imao da na kraju svog mandata nametne zakon kojim se kažnjava negiranje genocida.
REGION
Igranje sa nesagledivim posledicama: Šta se krije iza „Palmerove reforme“ u Bosni
REGION
Zapadni ambasadori u BiH preuzimaju vlast iz senke: Republika Srpska će ih razvlastiti
Komentar