RUSIJA

Rusija predaje Meksiku tehnologiju za proizvodnju „Sputnjika Ve“

Meksička laboratorija za biološke agense i reagense „Birmeks“ potpisala je sporazum sa Ruskim fondom za direktne investicije o predaji Meksiku tehnologije za proizvodnju vakcine protiv kovida „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), rekao je za Sputnjik direktor laboratorije Pedro Senteno.
Sputnik
„Ovaj sporazum uspostavlja neophodne mehanizme i uslove za pakovanje vakcina u Meksiku, a takođe doprinosi jačanju odnosa između naših zemalja“, rekao je generalni direktor „Birmeksa“ nakon potpisivanja dokumenata u Moskvi.
Trenutno „Birmeks“ sa nacionalnim regulatorom „Kofepris“ usaglašava proizvodnju vakcine protiv kovida 19 „Sputnjik Ve“ iz aktivnog sastojka koji se isporučuje iz Rusije. Planirano je da proizvodnja počne krajem oktobra, a početak distribucije očekuje se u decembru.
Prema Sentenovim rečima, novi sporazum omogućava organizovanje transfera tehnologije i informacija kako bi se organizovao potpuni proizvodni ciklus u Meksiku.
Proizvodnja „Sputnjika Ve“ već je počela u drugim zemljama: 12. oktobra uzbekistanska kompanija „Jurabek Laboratories“ isporučila je prvu seriju vakcina na domaće tržište. Početkom godine predstavnici Mađarske i Argentine takođe su izjavili da imaju nameru da dobiju tehnologiju za proizvodnju vakcine; pokretanje proizvodnje „Sputnjika“ u Belorusiji takođe je planirano za ovu godinu.
Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Vakcina je registrovana u 70 zemalja sa ukupnom populacijom većom od 3,2 milijarde. Efikasnost vakcine iznosi 97,6 odsto na osnovu analize podataka o 3,8 miliona vakcinisanih državljana Rusije, što je više od podataka koje je prethodno objavio medicinski časopis „Lanset“ (91,6 odsto).
„Sputnjik Ve“

Ruska vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), koju proizvodi Naučno-istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije, odobrena je u skoro 70 država sa ukupnom populacijom od preko 3,4 milijarde ljudi. „Sputnjik Ve“ zauzima drugo mesto u svetu po broju odobrenja koja su dali vladini regulatori.

Komentar