RUSIJA

Japansko more domaćin rusko-kineskim vežbama/video/

U toku su zajedničke rusko-kineske vojne vežbe „Pomorska saradnja 2021“ u Japanskom moru, saopštila je pres služba Istočnog vojnog okruga Pacifičke flote.
Sputnik

„U Japanskom moru će 14-17. oktobra biti održane zajedničke rusko-kineske vojne vežbe „Pomorska saradnja 2021“, navodi se u saopštenju.

Ratna mornarica Rusije na vežbama učestvuje ratnim brodovima i plovilima, kao što su veliki protivpodmornički brod „Admiral Pantelejev“, korvete projekta 20380 „Heroj Ruske Federacije Aldar Cidenžapov“ i „Gromki“, dva minolovca, podmornica projekta 877 „Ust Boljšereck“, kao i raketni brodovi i spasilački tegljači.
Kineska Ratna mornarica na vežbe je izvela razarače „Kun min“ i „Nan čan“, korvete „Bin čžou“ i „Lu čžou“, kao i dizel podmornicu i spasilački brod.
Saopšteno je da će vojnici Rusije i Kine održati zajedničke taktičke manevre, vežbe za obezbeđenje teritorije od mina, sprovešće artiljerijske napade na ciljeve u moru i tražiti i blokirati podmornice uslovnog protivnika u naznačenim rejonima.
Zajedničke vežbe Rusije i Kine prvi put su održane u avgustu 2005. godine. Od 2012. godine se svake godine održavaju specijalizovane pomorske vežbe Morska interakcija čiji je cilj jačanje borbene gotovosti Rusije i Kine sa ciljem zajedničkog suočavanja pretnjama na moru. Tokom 2020. godine vežbe se nisu održale zbog pandemije virusa korona.
RUSIJA
Ruski mornari prvi put koristili izviđačke dronove sa raketnog broda
Komentar