REGION

Slika Svetog Save 40 godina stajala u kotorskoj Gimnaziji, sada će morati da bude uklonjena

Iako je zidove kotorske Gimnazije krasila još od 1984. godine, slika Svetog Save moraće da bude uklonjena iz kabineta za crnogorski, srpski, bosanski i hrvatski jezik.
Sputnik
Prosvetna inspekcija nedavno je, po prijavi roditelja, kontrolisala kotorsku Gimnaziju i zatražila od uprave škole da u roku od tri dana ukloni sliku Svetog Save iz kabineta, pozivajući se na član 5. Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, kojim je precizirano da je „obrazovanje i vaspitanje svetovnog karaktera“, saopšteno je „Vijestima” iz Uprave za inspekcijske poslove.
Prethodno su podgorički mediji objavili da je roditelj poslao sliku sa roditeljskog sastanka u toj školi, na kojoj se vidi da je na zid iznad školske table pored grba Crne Gore okačena i slika Svetog Save.
„Vijestima“ je iz škole nezvanično potvrđeno da su nedavno imali posetu Prosvetne inspekcije, a da je ustanova kontrolisana upravo zbog prijave u vezi sa slikom.
Iz kotorske Gimnazije tvrde još da je u školi pored te, još nekoliko desetina slika pisaca, koji su se izučavali u sklopu narodne i srednjovekovne književnosti. Ističu i da se isti pisci i danas izučavaju u sklopu izbornog dela programa za crnogorski, srpski, bosanski i hrvatski jezik.
Niko od roditelja nije se obratio nastavnom osoblju ili upravi „niti pismeno niti usmeno“, navode iz uprave kotorske Gimnazije.
Da je slika decenijama u kotorskoj Gimnaziji, posvedočio je i nekadašnji direktor Mirko Maslovar, koji je ovom školom rukovodio od 1982. do 2011. godine.
„Od 1984, od kad smo se uselili, tamo je slika Svetog Save, u kabinetu za tadašnji srpsko-hrvatskog jezik i književnost, zato što je i književnost Svetog Save bila deo školskog programa”, kazao je Maslovar.
Na pitanje da li su ikada imali primedbe roditelja ili nastavnog osoblja zbog te i desetine drugih slika pisaca narodne i srednjovekovne književnosti, Maslovar ističe da nikad nikakve primedbe nije bilo.
„Ni od strane roditelja, ni od strane inspekcije, niti od strane osoba koje su kontrolisale aktiv za srpsko-hrvatski jezik i književnost. To nije ikona, to je slika“, objašnjava on.
Maslovar smatra da su se sada umešale politika i javno mnenje, i to, kako kaže, „bespotrebno“.
REGION
Vlast u Crnoj Gori sada se dijeli i oko — vjeronauke
Ponovo bi da udare na SPC u Crnoj Gori
Komentar