Oliver Kenedi, glavni autor studije, čiji su rezultati objavljeni u časopisu „Bio med central“, rekao je da bi kafa mogla biti „potencijalno sredstvo prevencije hronične bolesti jetre“.
Umerena konzumacija kafe smanjuje i rizik od razvoja raka jetre, pokazala je britanska studija.
Kod osoba koje su umereno konzumirale kafu uočen je 20 posto manji rizik od razvoja masne jetre i 49 odsto manji rizik od smrti od neke hronične bolesti jetre u poređenju sa ljudima koji nisu pili kafu.
Međutim, naučnici ističu da je i u ovom slučaju ključ u umerenosti.
Istraživanje Kenedijevog tima upućuje da najveća korist za jetru jeste kada pojedinac dnevno konzumira tri do četiri šoljice kafe.
Do tog su zaključka došli nakon decenija istraživanja i sakupljanja medicinskih podataka ljudi s poznatim navikama o konzumaciji ili nekonzumaciji kafe, koje su uporedili s razvojem hroničnih bolesti jetre, prenosi „Nacionalna geografija“.
Radi se o podacima iz britanske Biobanke, „opsežne biomedicinske baze podataka i važnog izvora zdravstvenih podataka o pola miliona britanskih korisnika“.