DRUŠTVO

„Žrnov fest” — Spektakularno putovanje u srednji vek /video, foto/

U podnožju Avalskog tornja svečano je otvoren „Žrnov fest“, gde su posetioci mogli da vide kako su izgledali srednjovekovni viteški turniri, bazari, takmičenja u veštini streličarstva.
Sputnik
Vitezovi pod oklopima, princeze, paževi, strelci na konjima, koji neverovatnom lakoćom iz pokreta lukom i strelom pogađaju mete, šatori, iz kojih odjekuje zvuk nakovnja i čekića, učinili su da posetioci „Žrnov festa“ bar na nekoliko sati „vrate“ u srednjovekovnu Srbiju.
Na mestu nekadašnje srednjovekovne tvrđave „Žrnov“, posetioci manifestacije su imali prilike da se upoznaju sa oružjem i teškim oklopima koje su nekada vitezovi koristili u borbama.
1 / 14
„Žrnov fest” – putovanje u srednji vek
2 / 14
Dok se "vitezi" bore, "princeza" se naokolo šeta
3 / 14
Gađanje u metu koja se nalazi na podu zahteva pomalo akrobatsku veštinu strelca
4 / 14
„Žrnov fest” – putovanje u srednji vek
5 / 14
Viteške borbe
6 / 14
„Žrnov fest” – putovanje u srednji vek
7 / 14
Oprema koju su vitezovi srednjevekovne Srbije koristili u borbama
8 / 14
Vitez pred početak borbe
9 / 14
Viteške borbe na „Žrnov festu”
10 / 14
„Žrnov fest” – putovanje u srednji vek
11 / 14
„Žrnov fest” – putovanje u srednji vek
12 / 14
Devojke u srednjevekovnim kostimima
13 / 14
Tobolac sa strelama
14 / 14
„Žrnov fest” – putovanje u srednji vek
Za one koji su želeli da osete duh srednjovekovnog vremena, organizovane su radionice fresko slikarstva, kaligrafije i mozaika, obrade kože, kao i tehnike streličarskog zanata, veštine koja je bila izuzetno cenjena kako u ratovima, tako i u lovu.
Najmlađi posetioci su mogli da u „ljutoj borbi“ ukrste mačeve, gađaju lukom i strelom, isprobavaju kacige i šlemove, i da poput nekadašnjih vitezova jašu konje.
Manifestaciju „Žrnov fest“ organizovala je opština Voždovac u saradnji sa Udruženjem za očuvanje starih zanata i veština „Beli orlovi“ iz Beograda, koje se potrudilo da posetiocima verno dočara život u srednjem veku — od viteškog do svakodnevnog života običnih ljudi.
Dvanaest činjenica o carstvu koje je oblikovalo i uticalo na srednjovekovnu Srbiju
Komentar