SVET

Amerika komemoracijama obeležila dve decenije od terorističkih napada

Komemoracije povodom obeležavanja dve decenije od terorističkih napada na SAD, 11. septembra 2001, održane su na mestu gde je srušen Svetski trgovinski centar u Njujorku, kao i u Pentagonu i na polju blizu Šenksvila u Pensilvaniji.
Sputnik
Oglašavanjem zvona i minutom ćutanja, tačno 20 godina od početka najsmrtonosnijeg terorističkog napada na američkom tlu, počela je komemoracija u Njujorku na tzv. Nultoj tački.
Sećanje na žrtve napada
Američki predsednik Džozef Bajden, bivši predsednici Barak Obama i Bil Klinton, bivša državna sekretarka Hilari Klinton, članovi Kongresa i drugi zvaničnici zajedno sa velikim brojem rođaka žrtava posetili su Memorijalni trg u Njujorku — spomenik podignut na mestu gde su se urušile kule bliznakinje Svetskog trgovinskog centra, u koje su udarila dva oteta aviona.
Komemoraciji prisustvuje i bivši predsednik SAD Barak Obama sa suprugom.
U 8.46 po njujorškom vremenu minutom ćutanja obeležili su trenutak udara prvog aviona, a rođaci poginulih čitali su imena 2.977 žrtava, preneo je Tanjug.
Uoči obeležavanja 20.godišnjice terorističkih napada, Bajden je pozvao na nacionalno jedinstvo, navodeći da je ono najveća snaga Amerike u suočavanju sa problemima.
SVET
Dan koji je iz korena promenio Ameriku /video/
SVET
„Svaki trenutak je bio najteži“: Sećanja vatrogasca na spasilačku operaciju posle napada na Njujork
Komentar