RUSIJA

Rusija predstavila čovekolikog robota sa ljudskim emocijama „Robo-S“

Ruska kompanija „Promobot“ proizvela je humanoidni robot koji može da pokreće ruke pomoću osam motora, da gestikulira i komunicira sa publikom. Robot ima veoma realističnu kožu koja mu omogućava da bolje pokazuje emocije, saopštila je pres služba kompanije.
Sputnik
„Kompanija ‘Promobot’ je počela prodaju nove verzije čovekolikog robota ‘Robo-S’. Glavna odlika novog robota su ruke koje se pokreću i mogu da prave pokrete u radijusu od 12 stepeni“, saopštila je kompanija.
Svaka ruka robota ima po osam motora. On može da ponese do dva kilograma, da uzima rukama predmete, pokazuje pravac, da se rukuje i šalje poljupce.

„Proces prenosa komanda u ruke je realizovan pomoću skriptnog programskog jezika. Skripte se prave pomoću specijalnog programa na kojima rade naši inženjeri. Moguća su tri režima: osnovna gestikulacija prilikom obraćanja, pokretanje putem spoljne komande – robot se može zamoliti da, na primer, mahne rukom i po komandi inženjera. Plan je se robot nauči da u budućnosti može da piše na različitim jezicima i da crta. Razvoj ovog projekta je trajao četiri meseca, pojasnio je direktor razvoja u kompaniji „Promobot“ Oleg Kivokurcev.

On je dodao da je kompanija već počela rad na proizvodnji nogu robota. Prvi humanoidni robot sa pokretnim rukama će biti javno prikazan u septembru na međunarodnom „Istočnom ekonomskom forumu-2021“.
Za proizvodnju novog robota su korišćena najnovija dostignuća kompanije u oblasti proizvodnje hiper-realistične kože, zahvaljujući kojoj robot može bolje da pokazuje emocije.
„Modernizovani ‘Robot-S’, kao prethodni roboti sličnog tipa, kopiraju ljudske emocije: pokreću oči, obrve, usne i druge mišiće, a takođe mogu i da razgovaraju i odgovaraju na pitanja. Tehnologija koja je napravljena u kompaniji ‘Promobot’, kao i patentirani dizajn, omogućavaju da se proizvede više od 600 varijanti mikromimike koja imitira ljudske emocije“, pojasnili su u kompaniji.
Projekat je finansirao Dalekoistočni fond visokih tehnologija, a sprovela su ga odeljenja kompanije za istraživanje i razvoj u Vladivostoku i Permu.
Kompanija „Promobot“ je osnovana 2015. godine u Permu. Ovi roboti rade u 43 zemlje kao administratori, promoteri, konsultanti, vodiči i konsijerži, koji ili u potpunosti menjaju ljude ili im pomažu. Mnogi roboti ovog tipa se mogu videti u ruskoj „Sberbanci“, Muzeju savremene Rusije, državnim institucijama, aerodromu Baltimor u Vašingtonu i u tržnom centru u Dubaiu. Svi proizvodi kompanije se prave u Rusiji.
Komentar