Beloruski ministar: SAD planirale da učine Ukrajinu i Belorusiju članicama NATO-a

Sjedinjene Američke Države planirale su da Belorusiju i Ukrajinu nedvosmisleno učine članicama NATO-a kako bi izbegle „sivu zonu“ koja je nastala između Rusije i Severnoatlantske alijanse, izjavio je beloruski ministar spoljnih poslova Vladimir Makej.
Sputnik
„Pozvaću se samo na jednu izjavu bivšeg pomoćnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona koji je, inače, posetio Belorusiju i koji je rekao da bi Ukrajinu i Belorusiju svakako trebalo učlaniti u NATO kako bi se izbegla ta ‘siva zona’ koja je nastala između Rusije i NATO-a“, rekao je Makej u petoj epizodi dokumentarnog filma „Belorusija protiv obojene revolucije“.
KGB Belorusije upozorava: Zapad razmatra upotrebu vojne sile za smenu vlasti u zemlji
Bolton, koji je bio savetnik za nacionalnu bezbednost Donalda Trampa, posetio je Belorusiju u avgustu 2019. U Minsku je održao pregovore sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom i ministrom spoljnih poslova. Bolton je tada istakao da je to bio „veoma važan sastanak“.
Odnosi Belorusije sa zapadnim zemljama naglo su se pogoršali nakon predsedničkih izbora u ovoj zemlji održanim u avgustu 2020. godine na kojima je Lukašenko pobedio šesti put. Nakon izbora, u zemlji su počeli neodobreni masovni protesti praćeni nemirima. Proteste je gušila interventna policija pomoću specijalne tehnike i sredstava. Beloruske vlasti su više puta izjavljivale da se protestne akcije koordinišu iz inostranstva. Lukašenko je optužio Zapad za direktno mešanje u situaciju u zemlji i isticao da nemire režiraju Sjedinjene Američke Države.
Evropska unija, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Kanada i brojne druge zemlje postepeno su uvodile sankcije beloruskim zvaničnicima, kao i određenim preduzećima, optužujući Minsk za neregularnosti na izborima i kršenja ljudskih prava. Evropska unija takođe je prvi put uvela ekonomske sektorske sankcije.
Pročitajte još:
Lukašenko: Države NATO-a su „lažovi i pokvarenjaci“
Lukašenko: Rast broja NVO u Belorusiji ─ marker pripreme obojene revolucije
Komentar