MIP Rusije: Minsk morao da ojača zaštitu granice, iz Ukrajine stiže oružje za radikale

Iz Ukrajine se u Belorusiju uvozi oružje za radikalne grupe i Minsk je morao da ojača zaštitu granice, rekao je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Andrej Rudenko u intervjuu za Sputnjik.
Sputnik
On je podsetio da je predsednik Belorusije početkom jula rekao da su otkrivene „spavajuće“ terorističke ćelije čiji se rad koordiniše iz čitavog niza zemalja, uključujući neposredno susedstvo - Litvaniju, Poljsku, Ukrajinu.
Kijev: Kategorički odbacujemo navode Lukašenka o oružju, nismo obavešteni o zatvaranju granice
„Pri tome bio je onemogućen i pokušaj ubistva poznatog beloruskog novinara Grigorija Azarenka. Minsk je morao da ozbiljno pojača zaštitu granice sa Ukrajinom jer se odatle uvoze oružje i municija za radikale“, rekao je Rudenko.
Takođe, zamenik šefa ruske diplomatije je rekao da je Moskva iznenađena navodima zapadnih političara o tome da Minsk navodno doprinosi većem broju ilegalnih migranata.
Litvaniji bi bilo bolje da sarađuje s Minskom po tom pitanju umesto optužbi, dodao je on.
„Što se tiče Litvanije ona bi trebalo, umesto podrivačkih aktivnosti, da rešava ta pitanja u kontaktu sa beloruskim vlastima. Ipak, Vilnjus ne sam što se sklanja od takve saradnje nego i jača konfrontacioni kurs“, zaključio je Rudenko.
Litvanija gradi „zid“ na granici sa Belorusijom zbog migranata
Sve o Rusiji pročitajte ovde.
Komentar