Po rečima Srđana Stanojlovića iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe, rod srpske nacionalne voćke biće u odnosu na prošlu godinu manji za 20 do 30 odsto. Svemu je kumovalo hladno vreme u vreme cvetanja, zbog čega je oplodnja bila duga i problematična.
„Samim tim prošlog i ovog meseca došlo je do velikog opadanja plodova, tako da imamo redukovan rod i bojim se da će mnogi ostati bez ugovorenih količina šljiva, a i bez rakije. Bolje prinose imaće oni šljivari koji su u svom zasadu imali košnice, jer su pčele pomogle dobru oplodnju“, navodi Stanojlović, dodajući da ne očekuje prinose veće od sedam tona po hektaru.
Što se tiče kvaliteta „plavog zlata“, savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo PSS, smatra da će kvalitet ploda biti solidan, ali će definitivno biti sitniji „jer smo imali sušu u rangu elementarne nepogode”. U svakom slučaju, kako dodaje, „otkupljivači neće mnogo pitati za kvalitet s obzirom da šljive nema dovoljno“. Slično malini i kupini, deficit u prinosima obećava dobru otkupnu cenu za proizvođače.
„Već se bere ’čačanska rana‘, čija je cena branice 80 do 100 dinara po kilogramu. U toplijim delovima uskoro će početi berba ’čačanske lepotice‘, čija cena kao branice za sada je oko 50 evrocenti i ona mahom ide u izvoz za Rusiju. Ugovara se cena ’stenleja‘, koji je najzastupljenija sorta i koja će verovatno biti oko 40 dinara kilogram. Naredna u berbi je ’stara ranovača’ koje nema mnogo i koju mahom kupuju proizvođači rakije, koji su izašli sa preliminarnom cenom od 30 dinara“, kaže Stanojlović, prenosi Blic.
Milorad Jović iz Gornjeg Crniljeva kod Osečine, koji je sa prinosom od 50 do 80 tona jedan od najvećih proizvođača i višestruko nagrađivan na „Sajmu šljiva“, kaže da je zbog vremenskih neprilika ovogodišnji rod šljive desetkovan.
„Šljive je, nažalost, vrlo malo. Lane sam imao 60 tona sirove, ove godine kada bi bilo do 15 tona sirove šljive, to bi bila premija. Naime, proletos kad je bilo cvetanje, zadesilo nas je nekoliko povezanih dana sa izuzetno niskom temperaturom i mrazom, što se drastično odrazilo na rod. U celoj Podgorini je tako, tako da su nam očekivanja da će ovogodišnji rod najrealnije biti na nivou 30 odsto prošlogodišnjeg – konstatuje Jović.
O otkupnoj ceni šljive, kako kaže, trenutno se ništa zvanično ne govori. Međutim, kako kaže, očekuje se i veća cena zbog manjka roda.
„Prošle godine otkupna cena sirove šljive bila je do 20 dinara za kilogram. Ove godine pominju cenu od 50 do 60 dinara, ali to je zasada samo nezvanična najava. Što se tiče sušene šljive, ona je i lane imala dobru cenu u otkupu od 1,3 evra kilogram. S obzirom da će rod biti znatno manji, očekuje se i da ona ima dobru cenu. Pogotovo, kako imamo informacija od otkupljivača i izvoznika, jer su sve količine lanjske suve šljive iz Srbije izvezene, vrlo je malo ima na lageru, zbog izuzetno velike tražnje za ovim proizvodom“, zaključuje Jović.