Kriza u Avganistanu

Tadžikistan tražio pomoć od ODKB-a zbog situacije u Avganistanu

Tadžikistan je pozvao saveznike iz Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) da mu pomognu da izađe na kraj sa izazovima koji dolaze od Avganistana.
Sputnik
„Tadžikistan, kao zemlja sa najdužom granicom sa Avganistanom, preduzima potrebne mere da obuzda situaciju i suprotstavi se pretnjama i izazovima koji dolaze iz ove zemlje. Ali, uzimajući u obzir situaciju u regionu, kao i činjenicu da su određeni delovi granice sa Avganistanom teško pristupačni, teško da može sam da izađe na kraj sa ovom situacijom“, izjavio je stalni predstavnik Dušanbea u ODKB Hasan Sultonov na sednici stalnog saveta ove organizacije.
U zemlji smatraju da situacija zahteva „adekvatan odgovor“ ODKB-a. Neophodno je, između ostalog, ojačati potencijal „za zaštitu južnih granica“, dodao je Sultonov.
„U tom kontekstu ostaje aktuelna potreba da se osigura realizacija odluke Saveta za kolektivnu bezbednost od 23. septembra 2013. o pružanju pomoći Republici Tadžikistan u jačanju tadžikistansko-avganistanske granice. Stoga bismo želeli da pozovemo države-članice organizacije da daju svoj doprinos punoj primeni ovog dokumenta“, zaključio je stalni predstavnik.
U Avganistanu je u toku sukob između vladinih snaga i militanata radikalnog pokreta Taliban (organizacija zabranjena u Rusiji), koji su zauzeli značajne teritorije u ruralnim oblastima i pokrenuli ofanzivu na velike gradove. Nestabilnost raste u svetlu obećanja Sjedinjenih Američkih Država da će povući sve trupe iz zemlje do 11. septembra.
Vašington i predstavnici Talibana potpisali su 2020. godine u Dohi prvi mirovni sporazum za više od 18 godina rata. Sporazumom je predviđen odlazak stranog kontingenta, razmena zarobljenika i početak međuavganistanskog dijaloga.
Kremlj upozorava: Situacija u Avganistanu se destabilizuje
Prema rečima ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, situacija u Avganistanu se ubrzano pogoršava – „uključujući i u kontekstu brzog povlačenja američkih i drugih trupa NATO-a“. Lavrov je podsetio da je nedavno predsednik Rusije Vladimir Putin održao telefonske razgovore sa liderima Tadžikistana i Uzbekistana i da je u kontaktu sa predsednicima drugih zemalja Srednje Azije. Prema rečima ruskog ministra, Moskva će učiniti sve da zaustavi svaku agresiju protiv svojih saveznika u ODKB-u, uključujući i upotrebu svoje vojne baze na tadžikistansko-avganistanskoj granici.
Predstavnici sekretarijata ODKB-a posetili su u utorak granicu, procenili situaciju i o njoj će podneti izveštaj stalnom savetu organizacije.
Pročitajte još:
Komentar