Hrvatski predsednik ucenjuje Srbiju: Ili EU ili Rusija – odlučite

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je, povodom teksta mađarske vlade u kom je poziv EU da primi Srbiju, izjavio da Srbija treba da ispuni uslove za ulazak u Uniju i da odluči da li je za EU ili Moskvu. Ako je naš put u EU, put lečenja hrvatskih frustracija i odricanje od svojih prijatelja, bolje da i ne idemo u EU, smatra ministar Aleksandar Vulin.
Sputnik
"Srbija treba da ispuniti uslove, treba da odluče jesu li za EU ili su za Moskvu. Nemam ništa protiv Moskve, ali treba odlučiti Brisel ili Moskva, a to sadašnja vlast u Srbiji teško apsolvira i tu će biti potrebno da bude jasna", rekao je Milanović, objavila je njegova pres-služba. 
Orbanov šamar Evropskoj uniji u sedam tačaka – spomenuta i Srbija
On je dodao da je "stvarno bizarno da premijer jedne male države objavljuje takve manifeste".
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin postavio je pitanje - kolika je to Hrvatska kada može da deli lekcije.
"Ako Milanović brani Orbanu da misli zato što je premijer ''male'' zemlje, postavlja se pitanje, a kolika je to Hrvatska kada može da deli lekcije. Biće da je Milanović dobio kompleks veličine, jer govori u tuđe ime i samo se nadam da nije u pitanju Nemačka, takva igra je u prošlosti loše završavala", rekao je Vulin.
On je rekao i da ga nije briga šta članovi EU misle jedni o drugima, ali mu je važno kada se pominje Srbija.
"Hrvatska bi da uslovljava Srbiju nestalima, priznanjem genocida, raznim izvinjenjima, a sada i odricanjem od prijatelja, ovaj put od Rusije. Ako naš put u EU počinje lečenjem hrvatskih frustracija, nastavlja se odricanjem od svojih prijatelja, a završava se napuštanjem sebe, onda je bolje da i ne idemo u EU. Ako naš put u EU vodi preko poniženja pred lažima o Srebrenici i ćutanjem pred istinom o Jasenovcu, onda je pravedno da Srbija krene svojim srpskim putem", ukazao je Vulin, saopštio je Pokret socijalista, a preneo Tanjug.
Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana platila je u zagrebačkom "Večernjem listu" oglas pod naslovom "O budućnosti Evropske unije" sa sedam predloga, među kojima je i stav zvanične Budimpešte da Srbiju treba primiti u EU, što je izazvalo burna reagovanja u hrvatskoj javnosti, a Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova je saopštilo da Hrvatska ne deli stav Mađarske.
Pročitajte još:
Komentar