Vek Komunističke partije Kine u 18 slika

Stranka sa najviše članova na svetu, Komunistička partija Kine (KPK) danas slavi stotu godišnjicu.
Sputnik
Prikazujemo Vam ključne trenutke ove proslave.
1 / 17
U Pekingu je održana spektakularna proslava stogodišnjice Komunističke partije Kine. Na trgu Tjenanmen održana je svečana skupština koja je okupila sve lidere Kine i predstavnike različitih slojeva stanovništva.

2 / 17
Na trgu Tjenanmen postavljen je ukras koji se sastoji od tri crvena luka. Na središnjem je grb Komunističke partije Kine, na bočnim su napisene godine 1921. i 2021. Oko trga stoji 100 crvenih zastava.

3 / 17
Proslavi je prisustvovalo 70.000 učesnika koji su predstavljali sve etničke grupe i sve slojeve kineskog društva. Na fotografiji su učesnici parade na trgu Tjenanmen u Pekingu.

4 / 17
Avioni i helikopteri formirali su brojeve 100 i 71 na nebu nad Trgom Tjenanmen (narednog oktobra Narodna Republika Kina će proslaviti 72 godine od osnivanja).

5 / 17
Kada je odjeknulo 100 pucnjeva, počasna garda postavila je kinesku zastavu na trg. Potom se tokom intoniranja državne himne održala ceremonija podizanja zastave.
6 / 17
Kinezi na proslavi 100. godišnjicu osnivanja Komunističke partije Kine u Pekingu.

7 / 17
Kineski predsednik Si Đinping, generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, održao je govor sa govornice postavljene na bedemu Zabranjenog grada i upotrebio je reč „narod“ više od 80 puta. Na fotografiji: Repriza govora Si Đinpinga tokom proslave stote godišnjice Komunističke partije Kine.

8 / 17
Vojni orkestar na trgu Tjenanmen u Peking.

9 / 17
Kineske vlasti i dalje se pridržavaju strogih zdravstvenih mera, tako da su samo novinari u potpunosti vakcinisani protiv kovida 19 bili akreditovani za praćenje proslave.
10 / 17
Mere bezbednosti pojačane su poslednjih nedelja u Pekingu. Stanice metroa su zatvorene.
11 / 17
Kineski vojnici tokom proslave 100 godina Komunističke partije Kine u Pekingu.
12 / 17
Godišnjica osnivanja KPK slavi se 1. jula, ali ovaj datum nije tačan. KPK je osnovana na prvom kongresu 1921. godine u Šangaju. Tačan datum njegovog održavanja dugo je ostao nepoznat i nije razjašnjen do pedesetih godina prošlog veka, kada je Sovjetski Savez predao Kini dokumente u kojima se navodi da je kongres održan od 23. do 31. jula.
13 / 17
Kada je osnovana, KPK je imala 55 članova, a danas ih ima više od 95 miliona. Na fotografiji: Ribarski čamci ukrašeni kineskim i hongkonškim zastavama tokom proslave stote godišnjice Komunističke partije Kine u Pekingu.

14 / 17
KPK je jedna od retkih komunističkih partija na svetu koja je još uvek na vlasti. Na fotografiji: Fotografisanje pre početka parade u Pekingu.

15 / 17
Kineska komunistička partija slavi 100 godina postojanja.

16 / 17
Prema mnogim analitičarima, Komunistička partija Kine sada je na vrhuncu.

17 / 17
Učesnici proslave stogodišnjice Komunističke partije Kine na trgu Tjenanmen u Peking.

Komentar