Lavrov predložio Vašingtonu poništavanje nezdrave situacije u odnosima

Moskva je spremna da poništi „nezdravu i neprihvatljivu“ situaciju u rusko-američkim odnosima, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
Sputnik
Na konferenciji za novinare nakon sastanka sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom, Lavrov je podsetio da je trenutnu krizu između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država izazvala administracija bivšeg američkog predsednika Baraka Obame.
Prema njegovim rečima, Moskva je spremna da „razgovara“ o tome, ali isključivo uz uzajamno poštovanje i „na osnovu ravnoteže međusobnih interesa“.
„Spremni smo da potražimo takvu ravnotežu. Nadam se da će i Amerikanci sazreti i da će tražiti takav balans ne samo u oblasti strateške stabilnosti, već i u svim drugim oblastima u kojima postoje problemi, a njih ima mnogo“, rekao je ruski ministar.
Na samitu 16. juna u Ženevi, predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden, dogovorili su se da započnu konsultacije o strateškoj stabilnosti koje bi trebalo da postavi temelje za buduću kontrolu naoružanja. Kako se navodi u izjavi dvojice lidera nakon završetka samita, Moskva i Vašington teže da postave osnovu za buduću kontrolu naoružanja i mere za ublažavanja rizika.
Pročitajte još:
Komentar