Poljski ekspert o „Severnom toku 2“: SAD priznale poraz, a Poljska „ispala budala“

Član nacionalnog saveta za razvoj pri predsedniku Poljske, profesor na Univerzitetu u Varšavi Vitold Modzelevski priznao je neuspeh strategije protestovanja protiv projekta „Severni tok 2“, prenosi list „Misl Polska“ u kome je objavljen članak eksperta.
Sputnik
Prema rečima eksperta, protivljenje realizaciji ruskog projekta za Poljsku nije imalo nikakvog ekonomskog smisla, već je to samo bio pokušaj da se ugodi Vašingtonu. Modzelevski u svom članku piše da takvu strategiju očekuje fijasko.
„Kao što znamo, Vašington je priznao poraz – ispostavilo se da su protestovanje i sankcije beskorisni, a mi smo, kao i u slučaju politike podrške postmajdanske Ukrajine, ispali budale“, smatra Modzelevski.
Prema njegovom mišljenju, u toj situaciji Zapad je „izdao“ Poljsku. Pritom dodaje da bi puštanje gasovoda u rad moglo biti od koristi za Varšavu, jer bi zemlja mogla da kupuje gas po nižoj ceni u Rusiji ili po višoj ceni u Nemačkoj.
Ranije je agencija Blumberg javila da SAD i Nemačka planiraju da se dogovore o obavezama za jačanje ukrajinske energetske infrastrukture i kompenzaciji tranzitnih prihoda koje bi mogla da izgubi usled pokretanja "Severnog toka 2". Kako se navodi, dve države razmatraju načine "obuzdavanja ruske agresije uz pomoć pretnje sankcijama".
Pročitajte još:
.
 
Komentar