Zaharova o zaključcima samita G7: Ima jedan interesantan aspekt

Portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova prokomentarisala je saopštenje samita G7 rekavši da je pored tradicionalnog poziva Rusiji da obustavi svoje destabilišuće ponašanje naveden i „jedan interesantan aspekt“, a to je da je Grupa sedam najrazvijenijih zemalja zainteresovana za stabilne i predvidive odnose sa Moskvom.
Sputnik
„Sedmorka je izrazila zainteresovanost za stabilne i predvidive odnose sa Ruijom. Ranije su oni samo tvrdili da bi Rusija trebalo da bude daleko stabilnija i predvidljivija. Sada se taj zadatak smatra sferom zajedničkih odnosa, dakle zavisi od svih strana. Imajući u vidu da je naša previdivost potvrđena godinama iza nas i našim postupcima, na potezu je G7 koja i ne može u tom polju da se pohvali“, napisala je Zaharova na Telegramu.
Podsetimo, u završnom saopštenju učesnici samita G7 potvrdili su posvećenost podršci teritorijalnom integritetu Ukrajine i pozvali Rusiju da „smanji tenzije“ u regionu i da se ponaša u skladu sa svojim međunarodnim obavezama.
Takođe, učesnici samita pozvali su Rusiju da povuče ruske trupe sa istočne granice Ukrajine i Krima.
Na samitu, koji je od 11. do 13. juna održan u odmaralištu Karbis Bej, prisustvovali su šefovi vlada i država SAD, Britanije, Francuske, Nemačke, Italije, Japana i Kanade.
Pročitajte još:
Komentar