Vrhunac američke šizofrenije: Spisak lidera Balkana kojima će udariti žig sankcija

Ako bi se dosledno čitalo slovo američke uredbe o kažnjavanju balkanskih političara i javnih ličnosti, spisak sankcionisanih bi bio veliko iznenađenje za ceo svet. Na njemu bi se našla većina vašingtonskih partnera koji, iz uverenja ili za dolare, sprovode ciljeve Bele kuće godinama i decenijama.
Sputnik
Baš pred put u Evropu, valjda da bi nadomestio nedostatak prirodnog autoriteta, predsednik Amerike Džozef Bajden potpisao je uredbu donetu još 2001. godine, kojom se proširuju kazne za neposlušne na Zapadnom Balkanu.
Suština je da Bajden nalaže sankcionisanje svake osobe za koju se utvrdi da je na bilo koji način ugrozila mir i bezbednost ili teritorijalni integritet bilo kog područja ili države na Zapadnom Balkanu.
A novom uredbom su uključeni i svi koji krše sporazume o regionalnoj bezbednosti, pa se tako apostrofiraju i Dejtonski sporazum za BiH i Rezolucija 12 44 za Kosovo i Metohiju.
Znači, pravila su jasna i sada ih je potrebno samo primenjivati.

Spisak lidera za Bajdenove sankcije

Pošto teritorija nijedne druge balkanske države nije ugrožena, neophodno je najpre, po Bajdenovoj uredbi, da se sankcionišu svi koji su narušili teritorijalni integritet Srbije.
Da nabrojimo samo neke:
Spisak za sankcije tu se ne iscrpljuje. Neophodno je, na osnovu američke uredbe, kazniti i one koji su rušili Rezoluciju 12 44.
A to su, pored onih koji priznaju nezavisno Kosovo, između ostalog i:
Ni to nije sve.
Žigom američkih sankcija moraju se obeležiti svi koji ruše ili su već zgazili slovo i suštinu Dejtonskog mirovnog sporazuma za Bosnu i Hercegovinu.
A to su i:

Amerika prevazilazi samu sebe

Znači, Amerikanci bi za dan mogli da sastave impozantan spisak imena balkanskih lidera koji automatski zaslužuju sankcije.
Naravno, to se neće desiti.
Ovoga puta, Amerika će prevazići čak i samu sebe u odnosima prema našem regionu. Dostići će sam vrhunac političke šizofrenije. Zameniće teze preko granica nadrealizma.
Jednostavno, sve one koji dosledno poštuju Rezoluciju 12 44, Dejtonski sporazum i teritorijalni integritet priznatih država, proglasiće za kršitelje.
I obrnuto, one koji podržavaju bespravno cepanje države i gaženje svih sporazuma, promovisaće u zaštitnike mira i stabilnosti.
A onda je svima lako da pogode ko će se ponovo naći na spisku za nove američke sankcije, a ko ne.
Srećom, ovakav neviđeni stepen hipokrizije govori isključivo o tome da američka politika na Balkanu dostiže fazu galopirajućeg besmisla.
I da na Bajdenove sankcije koje je spakovao u prtljag za Evropu može da se gleda ne sa strahom, već sa podsmehom.
Pogledajte i emisiju glavne urednice Sputnjika Ljubinke Milinčić „Moj pogled na Rusiju“ na temu hoće li se Sjedinjene Države raspasti kao Sovjetski Savez.
Pročitajte i:
Komentar