„Spremni smo za referendum“: Vučić o Rio Tintu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da su nadležni spremni da, po pitanju rudnika za eksploataciju jadarita koju bi gradila kompanija Rio Tinto, sprovedu referendum, u opštinama ili celim okruzima, da bi se videlo šta je to što građani žele.
Sputnik
Ta odluka će se poštovati, rekao je Vučić, ali i istakao da bi građani morali da znaju šta im taj projekat donosi.
Vučić je ukazao da je pred nama period u kom ćemo morati da posvetimo pažnju obnovljivim izvorima energije i „Zelenoj agendi“, ali i da to iskoristimo kao podsticaj za rast ekonomije, a ne kao ideološki razdor, međusobne svađe, odbijanje investitora i rušenje najvitalnijih interesa.
Po pitanju kritika na račun Rio Tinta, što je projekat važan za Mačvanski okrug, Loznicu, Krupanj i celu Srbiju, Vučić je rekao da se tu radi o licemerju i podsetio da je privredno društvo „Rio Sava eksplorejšn“ stiglo u Srbiju 2002. godine u vreme Zorana Đinđića.
Nabrojao je devet rešenja koja su doneta od 8. juna 2004. godine, sve do onog kojim se izdaju dozvole o bušotinama.
On je dodao da je primetno da se godinama nastavlja trend depopulacije u Podrinju, zapadnoj Srbiji, gde živi oko 100.000 ljudi, a taj kraj Srbije mogao bi, dodaje, da napreduje i procveta uz projekat eksploatacije litijuma.
Zakopano blago Srbije vredno preko 200 milijardi evra
„Ja neću ništa da namećem, niti će iko išta da nameće. Spremni smo da u skladu sa zakonima sprovedemo i referendum šta je to što građani žele, bilo u gradskim opštinama, ili na nivou okruga. Da vidimo šta narod želi, ali narod mora da bude upoznat o čemu se radi“, rekao je Vučić.
Navodeći da je litijum nešto bez čega se ne može u ovom trenutku, ali će za 15 godina izgubiti snagu i vrednost koju ima danas, jer će najveće svetske kompanije naučiti kako dopunjavaju baterije, preneo je Tanjug.
„Mi smo u trci sa vremenom, a Srbija ima značajne istražene rezerve litijuma, koji je neophodan za baterije za električna vozila, industriji koja će zabeležiti ogroman napredak. Govorimo o desetinama milijardi evra“, ukazao je Vučić.
Kako je precizirao, kod Loznice je reč o podzemnom rudniku, površine 300 hektara, gde bi na izgradnji radilo 2.100 radnika, uz oko 1.00 visoko kvalifikovanih radnika.
Preneo je da zvanične prognoze EK predviđaju da će tržište baterija u biti na nivou 250 milijardi evra godišnje već 2025. godine, a potražnja za litijuma skočiće 20 puta do 2030. godine, a 58 puta do 2050, što je nezabeleženo u rudarskoj industriji.
„EU radi svoj program i žele da obezbede sirovine za svoje auto-gigante i oni će da traže razgovore sa Srbijom. Oni žele da EU auto-industrija bude uključena. Mi ćemo sada tu da trgujemo, naravno ako narod to dopusti“, rekao je predsednik.
Samo fabrika katoda i baterija znači prihod 3,4 milijarde evra godišnje tokom 56 godina.
„Tražićemo da jedan veliki proizvođač električnih vozila dođe u Srbiju. Ako budu radili proizvodnju u Srbiji od oko 450 hiljada vozila godišnje ukupni prihodi bi bili 19,7 milijardi evra godišnje“, rekao je Vučić.
Dodao je i da neće biti tečnog već čvrstog otpada, kojim se daleko lakše i efikasnije upravlja, a otpadni materijal će se reciklirati i koristiti u drugim industrijama.
„Ali, o tome će odlučivati građani“, ponovio je Vučić.
Pročitajte još:
Komentar