Savet nacionalne bezbednosti i odbrane Ukrajine doneo odluku o Krimu

Savet nacionalne bezbednosti i odbrane (SNBO) Ukrajine je razmotrio pitanja dodatnih mera na granici sa Krimom i u južnim oblastima države, izjavio je sekretar SNBO Aleksej Danilov.
Sputnik
„Prva tema je bezbednosna situacija na administrativnoj granici sa okupiranom teritorijom Krima, kao i u Hersonskoj, Zaporožkoj oblasti, oko Odese, Nikolajevskog i Donjeckog regiona. U tajnom režimu je doneta odluka u skladu s nalogom predsednika Zelenskog od 28. aprila o dodatnim merama za osiguranje bezbednosti na toj teritoriji (Krima)“, pojasnio je Danilov.
Podsetimo, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je na zasedanju SNBO u aprilu, tokom posete Hersonskoj oblasti (južni deo Ukrajine iznad Krima), naložio da se organizuje sastanak na ove teme.
Amerika odbila da prihvati odgovornost zbog gubitka Krima
Ranije je Zelenski utvrdio strategiju vojne bezbednosti za „povratak“ poluostrva pod kontrolu Kijeva i njegovu „deokupaciju“. 
Prema rečima ministra spoljnih poslova Ukrajine Dmitrija Kulebe to je jedan od tri stuba politike Kijeva u krimskom pravcu. Druga dva su konsolidacija, odnosno objedinjene snage svih partnera na bazi „Krimske platforme“ i sinergija „uspostavljanja međunarodnog prava“ i potpunog ukrajinskog suvereniteta nad poluostrvom.
Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marije Zaharove je ranije istakla svi napori Kijeva da vrate Krim u sastav Ukrajine su nelegitimni i shvatiće se kao agresija protiv Rusije.
Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin je ranije rekao da je pitanje Krima zatvoreno.
Pročitajte još:
 
Komentar