Rusija u žiži: Japan pozvao G7 da se drže istog stava prema Moskvi

Ministar spoljnih poslova Japana Tosimicu Motegi na drugom sastanku ministara spoljnih poslova zemalja G7 izrazio je zabrinutost zbog čitavog niza pitanja povezanih sa Kinom, a takođe je dodao da bi zemlje-članice kluba trebalo da razrade „zajednički pristup“ prema Rusiji, javlja agencija Kjodo.
Sputnik
Prema rečima Motegija, pokušaji Kine da promeni status kvo u Istočnokineskom i Južnom kineskom moru, a takođe situacija oko Tajvana i problemi sa ljudskim pravima u Sinđanu „izazivaju ozbiljnu zabrinutost“.
Na sastanku se razgovaralo o regionalnim pitanjima, a prema navodima agencije, Velika Britanija je saopštila da su postupci Rusije u blizini ukrajinske granice „pogubni“.
Kako je saopštio visoki zvaničnik iz američkog Stejt departmenta nakon sastanka u Londonu, ministri spoljnih poslova G7 proveli su trostruko više vremena razgovarajući o Rusiji i Kini, nego o Avganistanu ili Libiji.
„Počeli smo u 8.45 i vodili smo diskusiju o Kini sat i po, zatim su usledile manje sesije – po 30 minuta na Mjanmar, Libiju, Siriju, sat i po na Rusiju, dotakavši se i Ukrajine i Belorusije, 30 minuta na Avganistan“, rekao je predstavnik Stejt departmenta novinarima.
On je dodao da je američki državni sekretar Entoni Blinken izložio koncept aktuelne administracije SAD o tome da bi Rusiju trebalo „pozivati na odgovornost“ i istovremeno težiti ka stabilnijim i predvidljivim odnosima.
Ministri spoljnih poslova i razvoja zemalja G7 održavaju sastanke u Londonu od 3. do 5. maja, što je priprema za junski samit lidera G7. Pored ministara, sastanku prisustvuju gosti – predstavnici Indije, Australije, Južne Koreje, Južnoafričke Republike i Asocijacije država jugoistočne Azije.
Pročitajte još:
 
Komentar