Zaharova: Šteta od sankcija koje trpe Rusija i Zapad meri se stotinama milijardi dolara

Šteta koju trpe Rusija, ali i zapadne zemlje meri se stotinama milijardi dolara, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
Sputnik
Negativan uticaj „eskalacije uzajamnog sankcionog pritiska“ odražava se kako na ekonomiju Rusije tako i drugih zemalja, rekla je ona.
Procene koliko iznosi uzajamna šteta variraju ali se meri stotinama milijardi dolara“, rekla je Zaharova u intervjuu za TV „RT“.
Ona je navela da Moskva sada radi na merama u cilju snižavanja zavisnosti domaće ekonomije od američkog dolara, kao i radi suprotstavljanja uticaju američke valute na čitav svet.
Prema njenim rečima, te mere odnose se na širu upotrebu nacionalnih valuta prilikom finansijskih transankcija sa Kinom i Turskom, kao sa zemljama BRIKS.
Podsetimo, odnosi Rusije i Zapada pogoršali su se zbog situacije u Donbasu, gde je Kijev 2014. godine pokrenuo vojnu operaciju protiv samoproglašene Donjecke i Luganske republike, kao i zbog Krima, koji je ponovo ušao u sastav Rusije posle referenduma na poluostrvu.
Predlog da se Rusija isključi iz SVIFT-a — pucanj u nogu Evrope
Rusiju optužuju za mešanje u poslove Ukrajine, izbore u zapadnim zemljama i sajber napade, za umešanost u incidente sa bivšim pukovnikom GRU-a Sergejem Skripaljem i blogerom Aleksejem Navaljnim. Poslednja runda napetosti bile su optužbe Praga protiv ruskih obaveštajnih službi za umešanost u eksploziju na skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine, nakon čega je usledilo međusobno proterivanje diplomata.
Moskva je više puta negirala sve optužbe, nazivajući ih apsurdnim, neosnovanim i izmišljenim, tvrdeći da Zapad koristi optužbe za „agresiju“ kao izgovor za povećanje svog vojnog prisustva u blizini granica Rusije.
„Više puta smo jasno stavili do znanja da nismo mi započeli ovaj ‘sankcioni rat’, ali da smo u svakom trenutku spremni da pređemo svoj deo puta kako bi se okončao ovaj besmisleni sukob, u kojem neće i ne može biti pobednika“, rekla je Zaharova u intervjuu za televiziju „RT“.
Pročitajte još:
Komentar