Moskovski sud ograničio rad „Fonda za borbu protiv korupcije“

Moskovski gradski sud, na zahtev tužilaštva, ograničio je rad „Fonda za borbu protiv korupcije“ (FBK) koji je proglašen ekstremističkim, saopštili su Sputnjiku u pres-službi suda.
Sputnik
Moskovski tužilaštvo je zahtevalo da se ekstremističkim organizacijama proglase „Fond za borbu protiv korupcije“, „Fond za zaštitu prava građana“ i pokret „Štabovi Navaljnog“. Veruje se da se ove organizacije „bave formiranjem uslova za destabilizaciju socijalne i društveno-političke situacije“.

Moskovsko Tužilaštvo: Strukture Navaljnog spremaju obojenu revoluciju po nalogu stranih centara
Ovom merom se neprofitnim organizacijama privremeno zabranjuje kontakt sa medijima, organizovanje javnih događaja, korišćenje usluga banaka i učešće na izborima.

Eksperti smatraju da će u ovim uslovima njihov rad biti onemogućen. Svi simboli će biti nezakoniti, a mediji će, kada ih pominju, morati da naglase da su zabranjeni. U ovom slučaju, krivična odgovornost će predstavljati pretnju kako za organizatore „Fonda za zaštitu prava građana“ tako i za učesnike i donatore.

Prema evidenciji Ministarstva pravde, na spisku zabranjenih ekstremističkih organizacija nalazi se više od 80 udruženja, među kojima su i religiozna.

Pročitajte još:

Komentar