Jedna partija u velikoj igri: Šta se krije iza rušenja rusko-čeških odnosa?

U toku je pravi diplomatski rat – rukovodstvo Češke planira da uništi odnose sa Rusijom. Šta se to desilo sa vrlo prisnim ekonomskim, političkim i kulturnim vezama Moskve i Praga koji su, praktično za nedelju dana svedeni na minimum, analizira ruska televizija „Zvezda“.
Sputnik

Premijer Češke Andrej Babiš neočekivano je odustao od planirane posete Moskvi, gde je trebao da razgovara o isporukama ruske vakcine protiv virusa korona. Naredni korak – vanredna konferencija za štampu na kojoj saopštava: 18 ruskih diplomata imaju 2 dana da napuste teritoriju Češke.

„To objašnjava i zašto nisam mogao da odgovorim na pitanja, vezana za putovanje u Moskvu. Nisam mogao drugačije da postupim. Ja i premijer se nalazimo u kontaktu sa našim saveznicima u EU i NATO i molimo ih za podršku“, izjavio je potpredsednik Vlade Jan Gamaček.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva inostranih poslova Češke, diplomate koje su proterali - su ruski špijuni. Dokaza nema, ali Prag, izgleda, to i ne brine – optužuju ruske specijalne službe za eksploziju od pre sedam godina na skladištu municije u Vrbjetici.

Po mišljenju čeških kontraobaveštajaca, iza eksplozije stoje neuhvatljivi Boširov i Petrov kojima na Zapadu pripisuju trovanje Skripalja. Sada su izgleda još i profesionalni diverzanti. Već se zbijaju šale – to nisu ljudi, već vremenska nepogoda. Napadi ovih „supermena“ na skladišta municije se pripisuje pripadnicima GRU i Spoljnoobaveštajne službe Rusije.

„Istakla se Češka, država prilično ograničenog suvereniteta u spoljnoj politici, i krenula putem eskalacije, konfrontacije sa Rusijom. Mora se priznati, dobila je svoje… U svojim akcijama Češka se krila iza jadne i niske laži, koja je bila predviđena za ljude sa slabo razvijenom inteligencijom“, izjavio je šef ruske Spoljnoobaveštajne službe Sergej Nariškin.
Zaharova: Češka stavlja na kocku sudbinu svojih diplomata

Optužbe i pretenzije rastu, ko grudva snega. Senat Češke je pozvao Vladu da raskine sporazum o prijateljskim odnosima sa Rusijom i smanji broj službenika ruske Ambasade u Pragu do 1 čoveka.

Starosta 7 rejona Praga zatražio je od ruskog Ministarstva inostranih poslova da oslobodi park u kojem se nalazi ruska ambasada. Odgovor Rusije je uskoro usledio – proterano je 20 čeških diplomata.

Danas, u celoj ambasadi Češke u Moskvi – a to je ceo kompleks zgrada u centru ruske prestonice, ostalo je svega pet diplomata. Rad je paralisan, samo konzularna služba funkcioniše. Bez obzira što, za sada, ambasador ostaje u Moskvi, očigledno, nivo diplomatskih odnosa između dve države je ozbiljno snižen.

Na tome se, možda, moglo i stati, međutim, novi ministar inostranih poslova Češke Jakub Kulganek još više zaoštrava situaciju i već u četvrtak proteruje 60 ruskih diplomata.

Kao odgovor na ove neprijateljske akcije Praga, Moskva je zabranila zapošljavanje državljana Rusije u češku ambasadu. Za nekoliko dana, Češka je faktički uništila sve što su dve države gradile decenijama.

Više od nedelju dana predsednik Češke Miloš Zeman je ćutao. Kako je sam saopštio – prikupljao je informacije. I tek danas, obraćajući se naciji u vezi sa incidentom u Vrbjetici, uzdržano je izjavio: za sada nema dokaza učešća ruskih specijalnih službi u eksploziji.

„Tokom šest godina Služba bezbednosti u svojim godišnjim izveštajima ni jednom nije pomenula slučaj Vrbjetica, čak ni u delu, zatvorenom za javnost. Tek su poslednje tri nedelje optuženi dvojica ruskih agenata. Nema nikakvih dokaza da su ova dva agenta boravila u području Vrbjetice“, rekao je on.

I, ako istraga pokaže da ruski agenti nisu umešani u incident, predsednik Zeman smatra mogućim da je sve ovo bila provokacija i da će najgore proći Češka.

Diplomatski rat se nastavlja: Češka proteruje 18 ruskih diplomata

„Igra koja može imati ozbiljne posledice za politički život unutar zemlje. Hajde, bez histerije i nagađanja, sačekajmo rezultate istrage, a zatim ćemo rešiti situaciju“, rekao je šef države.

Međutim, zbog čeka je Češka koja je uvek imala dobre ekonomske, kulturne i političke veze sa Rusijom neočekivano odlučila da prekine ovo prijateljstvo? I čije interese predstavlja aktuelni predsednik Češke Babiš, kada ubeđuje Evropu da je država bila meta napada ruskih specijalnih službi?

Diplomatski konflikt je već izašao van okvira rusko-čeških odnosa. Četvoricu ruskih diplomata su proterali iz Bugarske, Poljske, Litvanije i Letonije, a trojicu iz Bratislave. Bivši predsednik Estonije je predložio da se prekine izdavanje viza građanima Rusije.

Ovo više nije politika i diplomatija, već slepo praćenje antiruskog kursa koji je odavno odobren na Zapadu. Ministarstvo inostranih poslova Rusije konstatuje: optužbe više i ne potkrepljuju dokazima.

Sve je isto kao 2018. godine, nakon incidenta sa trovanjem Sergeja i Julije Skripalj u britanskom Solsberiju. Scenario nakon tri godine se ponavlja – opet su tu Ruslan Boširov i Aleksandar Petrov i ponovo međunarodni skandal.

Da li će eksplozija u Vrbjetici dostići novo slučaja u Solsberiju i pokrenuti novi talas sankcija protiv Rusije? U pitanju je velika politička igra u kojoj je ovo što se dešava u Češkoj, izgleda, samo jedna.

Pročitajte još:

Komentar