Iz Rusije poručuju: Proterivanje ruskog diplomate iz Ukrajine – diplomatska osveta

Proterivanje višeg diplomate iz ruske ambasade u Kijevu zbog incidenta sa ukrajinskim konzulom u Sankt Peterburgu predstavlja „diplomatsku osvetu“, izjavio je neimenovani izvor upoznat sa situacijom za RIA Novosti.
Sputnik

Budući da je ukrajinski konzul uhvaćen na delu kako prima poverljive informacije, proterivanje ruskog diplomate u ovom slučaju ne možemo nazvati ni recipročnom ni adekvatnom merom.

Podsetimo, rusko Ministarstvo spoljnih poslova sugerisalo je ambasadi Ukrajine da konzul, koji je priveden u Sankt Peterburgu jer je primao poverljive podatke od ruskog državljanina, napusti Rusiju u roku od 72 sata počev od 19. aprila.

Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije je ranije privela ukrajinskog konzula u Sankt Peterburgu Aleksandra Sosonjuka dok je primao poverljive podatke od ruskog državljanina. Ističe se da je aktivnost Sosonjuka „neprijateljska prema Rusiji i nespojiva sa statusom diplomatskog službenika“.

Nakon toga se oglasio Kijev koji je saopštio da zbog ovog incidenta jedan ruski viši diplomata mora da napusti Ukrajinu u naredna 72 sata.

Komentar