Jelovnik u svemiru – pica, ispreso, „votka“ /foto/

Jurij Gagarin je prvi čovek koji je otišao na putovanje u svemir i prva osoba koja je jela u svemiru. Na letelici „Vostok 1“, 12. aprila 1961. godine, Gagarin je jeo cevčicom goveđu i jetrenu tečnu pastu iz konzerve. Za desert je imao čokoladni krem, konzumirajući hranu na isti način. Astronauti danas imaju jelovnik sličan ovom na Zemlji.
Sputnik
Jelovnik u svemiru – pica, ispreso, „votka“ /foto/

Međunarodna svemirska stanica (MSS) ima sve – od povrća i voća do gotovih jela i poslastica. Dostupni su čak i dodaci poput kečapa i senfa. Imaju tri obroka dnevno, plus grickalice koje se mogu jesti u bilo kom trenutku, a najvažnije je da astronauti svakodnevno dobiju najmanje 2500 kalorija.

Jelovnik u svemiru – pica, ispreso, „votka“ /foto/

Hrana za svemir tim misije unapred planira, a astronauti je često biraju unapred. Da bi im se omogućio duži boravak u svemiru, naučnici su izmislili jedinstvene načine pakovanja i pripreme proizvoda i obroka. Kada planiraju koja će hrana biti poslata, naučnici i kontrolna misija biraju sastojke koji su lagani, hranljivi i lako se jedu, a istovremeno su ukusni.

Jelovnik u svemiru – pica, ispreso, „votka“ /foto/

Svaka dva meseca, automatizovana svemirska letelica, poput „Automatizovanog transfernog vozila“ Evropske svemirske agencije ili ruske svemirske letelice „Progres“ pristaje uz MSS napunjen svežim voćem, vodom i prethodno upakovanim obrocima.

Jelovnik u svemiru – pica, ispreso, „votka“ /foto/
Da bi izgradili zajedništvo između različitih nacionalnosti na MSS-u, astronauti biraju iz širokog menija hrane iz svoje zemlje koju dele sa svojim saputnicima. Na primer, japanska agencija za svemirsko istraživanje (JAKSA) izumila je rezance za rehidraciju, a Kina je kreirala posebno obrađenu piletinu kung-pao.

Italijanska svemirska agencija (ASI) je 2014. godine kreirala ispreso (ISSpresso), aparat za kafu posebno dizajniran za svemir i uslove niske gravitacije. 

Jelovnik u svemiru – pica, ispreso, „votka“ /foto/
Brojni su izazovi obedovanja u svemiru zbog niske gravitacije. Tokom dužih svemirskih perioda, mišićna masa i gustina kostiju mogu se smanjiti i do dvadeset procenata. Ovaj gubitak možda neće ometati astronaute dok su u orbiti, ali njihove oslabljene kosti mogu se pokazati krhkim kada se vrate na Zemlju. Vežbanje i hrana bogata kalcijumom poput jogurta su neophodni.
Jelovnik u svemiru – pica, ispreso, „votka“ /foto/
Kako tečnosti deluju drugačije u svemiru, astronauti imaju izmenjeno čulo ukusa. Na Zemlji se telesne tečnosti uglavnom talože prema našim stopalima. U smanjenoj gravitaciji, te tečnosti se slobodno kreću u telima, stvarajući osećaj hladne glave ili začepljenih sinusa, a mnoga hrana je neukusna. Da bi ponovo aktivirali svoje receptore za ukus, mnogi astronauti preferiraju pikantnu i ljutu hranu poput paprike i začinjene arome poput rena ili vasabija.
Jelovnik u svemiru – pica, ispreso, „votka“ /foto/
Kako bi voda u mikrogravitaciji plutala iz kontejnera, tečnost za piće u svemiru zahteva da astronauti isisaju tečnost iz tube kroz slamčicu.
Jelovnik u svemiru – pica, ispreso, „votka“ /foto/
Astronauti uglavnom piju vodu dok su u svemiru, ali takođe su dostupna i aromatizovana pića. Liofilizovane mešavine pića kao što su kafa ili čaj, limunada i sok od pomorandže nude se u vakuumski zatvorenim kesicama. Zatim astronauti dodaju vodu u vrećicu za piće kroz crevo pod pritiskom i sisaju piće kroz slamčicu.
Jelovnik u svemiru – pica, ispreso, „votka“ /foto/
Što se tiče alkohola u svemiru, NASA je zabranila konzumiranje alkohola u bilo kojim svemirskim misijama. To je zato što je presudno da astronauti u posadi letelice budu u pripravnosti i sposobni da brzo reaguju na bilo koji slučaj.
Jelovnik u svemiru – pica, ispreso, „votka“ /foto/
Pročitajte i:

Komentar