Mediji: Iznenadne vojne vežbe Ukrajine u Crnom moru

Ratna mornarica Ukrajine počela je, bez prethodnog obaveštenja, vojne vežbe u Crnom moru, piše portal „Strana.ua“ pozivajući se na administraciju ukrajinskih pomorskih luka.
Sputnik
„U lukama Herson, Olbija, Černomorsk, Odesa, Južni, Nikolajev ograničena je plovidba zbog vojnih vežbi mornarice Ukrajine“, navodi se u saopštenju.

Vežbe se održavaju nakon što je predsednik države Vladimir Zelenski izjavio da je članstvo Ukrajine u NATO jedini put za rešenje sukoba u Donbasu i nakon što je u regionu, u međuvremenu, došlo do porasta napetosti.

U isto vreme Zelenski se nalazi u poseti Donbasu kako bi razgovarao sa vojnicima i podržao borbeni duh branilaca, saopštili su iz njegovog kabineta.

Podsetimo, situacija u Donbasu zaoštrila se krajem februara. U regionu se praktično svaki dan beleži razmena vatre, uključujući uz upotrebu minobacača i bacača granata. Strane se međusobno optužuju za pogoršanje situacije.

Od 27. jula prošle godine na snazi su i dodatne mere za obezbeđivanje primirja.

Lider samoproglašene DNR Denis Pušilin je juče izjavio da, ukoliko Kijev krene u ofanzivu, DNR se neće zaustaviti na postojećim granicama republike.

Moskva: Pojačana aktivnost NATO u Ukrajini i na Crnom moru kraj ruskih granica

S druge strane, vrhovni komandant ukrajinske vojske Ruslan Homčak ranije je izneo tvrdnju da Rusija navodno postepeno nagomilava snage na granici sa Ukrajinom, čime ugrožava vojnu bezbednost Ukrajine. 

S tim u vezi, portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je da su SAD upoznate sa tvrdnjama predstavnika ukrajinske vojske i da razgovaraju o tome sa NATO saveznicima. Kako je rekao, Vašinton je kontaktirao Rusiju zbog optužbi Kijeva.

Iz Kremlja poručuju da se Oružane snage Rusije nalaze u područjima, gde postoji potreba za tim i ostaće tamo, dok rukovodstvo ne odluči drugačije. Istiću da „Rusija nikome nije pretila, niti preti, niti predstavlja pretnju“.

Pročitajte još:

Komentar